Fugarul penal, Renato Usatîi încearcă să se spele pe mâini în cazul tentativei de asasinat a lui Gorbunţov

Embed:

Primarul fugar de Bălţi, penalul Renato Usatîi, a încercat să-şi spele vina în cazul atentatului pe care l-a comandat asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov, folosind probe false.

O investigaţie a jurnaliştilor de la "Zeppelin" a scos la iveală modul în care liderul formaţiunii "Partidului Nostru" a plătit unei persoane necunoscute să-şi asume complicitatea la omor şi să declare
că adevăratul comanditar ar fi Alexandr Antonov - un vechi partener de afaceri a lui Gorbunțov.

Cel care s-a prins în jocul lui Usatîi a fost jurnalistul român de la RISE, Mihai Munteanu.

"Usatîi vroia de la Mihai un singur lucru, realizarea unui film care-l disculpă în schimbul extrădării killerului. Mihai, împreună cu colaboratorii săi din serviciile secrete au acceptat aceste condiţii ale lui Usatîi", arată investigaţia. 

Până a ajunge să pună condiţii, Usatîi s-a asigurat că cel care-şi va asuma vina, va spune exact ce-i va cere el. Omul de legătură dintre primarul de Bălţi şi RISE a fost hoţul în lege Ion Druţă, alias "Pisateli".

"La indicaţia lui Renato, acesta trebuia să-i insufle lui Munteanu existenţa unui oarecare Oleg. În lumea criminală cei care-şi i-au vina altcuiva supra lor se numesc fonari. Oleg este fonariul impus să declare că ar fi mediat atacul de la Londra între Antonov şi Proca", arată investigaţia.  

La trei ani de la prezentarea filmului celor de la RISE, Pisateli aruncă mănuşa. Acesta le-a declarat jurnaliştilor de investigaţie că, de fapt, acest "Oleg" nu există, iar totul a fost doar o făcătură.

"Pisateli recunoaşte că Usatîi a fost cel care l-a impus să transmită telefonul lui Mihai. Recunoaşte că Renato a fost şi cel care l-a plătit pe Oleg să facă filmul. Oleg, de fapt, e identitatea dublă a autorităţii criminale, Timoha cu care Usatiîi a negociat preţul pentru film.", se arată în investigaţie. 

"- S-a făcut in Transnistria, am fost în Transnistria şi am luat-o şi gata.
- Care era legătura? Cum vorbea Usatîi? Foaie în mână cine ţi-a dat-o, Clifford?
- Da, deodată, acasă la Clifford. A fost înţeles de-odată toate celea, să facă filmul să vorbim..."

Chiar dacă Gorbunțov a văzut imaginile în noiembrie 2014, poșta lui Usatîi conține un mail expediat curatorului său din cadrul serviciilor secrete din Federaţia Rusă încă în data de 9 iulie 2013.

În atașarea video cu Oleg, Metadata arată că acesta a fost realizat în 30 iunie 2013. Un alt detaliu interesant este faptul că acel video a fost modificat la data trimiterii în așa fel încât să pară că a fost realizat chiar în data de 9 iulie.

Metadata, însă, îi spulberă legenda. Toate acestea au fost descoperite acum în cadrul investigaţiilor celor de la "Zeppelin".

"Lăsăm deschisă întrebarea de ce Usatîi a vrut să-și mintă și colegii din FSB că video-ul a ajuns la el mult mai târziu decât s-a întâmplat în realitate."

Amintim că anul trecut Renato Usatîi a fost anunţat în căutare internaţională. El rămâne suspectat că ar fi pus la cale omorul bancherului rus Gherman Gorbunţov, dar şi mituirea martorilor. Primarul de la Bălţi a fugit la Moscova, unde se află şi în prezent.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu