FRUSTRAREA VĂRSATĂ PE PRESĂ! Slusari foloseşte tribuna Parlamentului pentru a ataca jurnaliştii incomozi

Embed:

Chiar în prima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare noi şi în plină desfăşurare a celei pentru scrutinul local, deputaţii alianţei Kozak ne-au oferit o nouă mostră de justiţie televizată de la tribuna Parlamentului.

Membrii Comisiei de elucidare a fraudei bancare au împărţit acuzaţii angro şi au făcut-o pe procurorii în faţa jurnaliştilor, citând dintr-un document primit de la Banca Naţională, dar fără să prezinte vreo probă. Principale ţinte au fost presa incomodă şi adversarii politici. Şi toate astea în condiţiile în care ei înşişi au recunoscut de la aceeaşi tribună, de la care au făcut acuzaţiile, că documentul nu are valoare de anchetă. 

Atacurile asupra posturilor de televiziune "Prime TV" şi "Publika" au fost lansate de către vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, chiar înainte de începutul şedinţei legislativului. Cu o falcă în cer şi alta în pământ şi cu nişte hârţoage subţioară, Slusari a avertizat jurnaliştii că are informaţii noi legate de cei implicaţi în frauda bancară şi că va oferi mai multe detalii în cadrul unei conferinţe de presă.

"Să se gândească Prime şi Publika de la cine şi cum au fost finanţaţi din furtul miliardului. De ce exact pe noi ne vizaţi? De atâta pentru că figuraţi aici. Dar cine mai figurează acolo? Totul veţi şti, comisia va decide ce vorbim şi cum. Eu am primit acum cinci minute de la Banca Naţională", a spus ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

Ulterior, Slusari şi alţi membri ai comisiei de anchetă privind investigarea fraudei bancare şi-au canalizat atacurile exclusiv asupra Prime TV, televiziunea cea mai apreciată şi vizionată de către publicul din Moldova. Cu toate acestea, până la finalul conferinţei nu au prezentat nicio dovadă, niciun act care să susţină acuzaţiile lansate.

"Figurează mai multe companii ale lui Plahotniuc, "Prime Management", "PrimeTV", "Fimpar Invest", "Basconlux" şi "Gemenii", a spus ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

Deputaţii din comisia lui Slusari au dat nume de persoane, denumiri de companii, chiar dacă au recunoscut că nu aveau dreptul să divulge datele din raportul de la BNM.

"Astăzi noi am semnat, toţi cinci membri ai comisiei, un fel de declaraţie de confidenţialitate, dar numele, noi în cadrul comisiei noi am decis că ne asumăm acest risc", a spus ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

Întrebaţi dacă din acest raport fac parte şi reprezentanţi ai actualei guvernări, inclusiv firma soţului preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Alexandru Slusari s-a bâlbâit.

"În acest document pe care noi îl avem, mai studiem atent. ÎÎÎÎ În acest document noi nu am văzut îî... pe soţul doamnei Greceanîi şi pe întreprinderea lui. Urmează să studiem tot ce este dar eu v-am spus numele care sunt", a spus ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

Deşi comisia de anchetă este formată din deputaţi, iar membrii acesteia fac declaraţii politice şi acuzaţii în stânga şi în dreapta, presa a fost rugată să nu politizeze activitatea comisiei.

"Vă rog să nu politizaţi activitatea comisiei de anchetă. La noi în comisie lucrează din toate trei fracţiuni şi la noi există consens pe mai multe întrebări strategice. Vă rog să nu ne stricaţi activitatea comisiei", a spus ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

Dumitru Alaiba, care face parte din comisia de anchetă privind frauda bancară, administra, în 2013, din clădirea Guvernului, inclusiv, o pagină preferată a lui Vlad Filat, pe care acesta a scris un articol prin care spunea că: Totul va fi bine cu Banca de Economii. Asta deşi, exact în acea perioadă, instituţia financiară era în plin proces de fraudare.

"Eu în 2013 scriam aceste cuvinte, şi am spus asta de o mie de ori, reieșind dintr-o simplă prezumpție că oamenii care sunt în funcţii publice sarcina cărora este să protejeze sistemul nostru bancar o să-şi facă treaba şi aici îl am în vedere pe domnul Drăguţanu, pe oamenii de la CNPF, CNA şi aşa mai departe", a spus DUMITRU ALAIBA, deputat PAS.

Solicitat de postul nostru de televiziune, reprezentanţii Serviciului de presă al BNM nu ne-au putut spune dacă instituţia a expediat în adresa comisiei de anchetă a Parlamentului vreun document. Amintim că în iulie, Comisia parlamentară de anchetă privind investigarea fraudei bancare, a făcut public raportul Kroll 2. Asta în pofida clauzei contractuale care prevede confidenţialitatea acestui document. Fostul procurorul general, Eduard Harujen, declara atunci că cei care vor publica informaţii din raport riscă să plătească din buzunar sute şi zeci de mii de euro, poate milioane pentru prejudiciul cauzat prin nerespectarea unei clauze contractuale. Amintim că raportul Kroll 1 a fost publicat de fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu acum patru ani.

Lasă un comentariu