Fructul exotic Ziziphus, plantat pe melegurile Moldovei. E o bombă de vitamine şi ajută la tratarea mai multor maladii

Embed:

Pe lângă gutui, pere sau struguri, la sfârşitul toamnei pe tarabele din pieţe se găseşte şi un fruct exotic, numit ziziphus sau curmal chinezesc. Bogat în vitamine şi minerale, acesta ajută la tratarea mai multor maladii.

Originar din China, ziziphusul este plantat în Moldova de mai bine de 40 de ani, însă puţini sunt cei care îi cunosc adevărata valoare. Pe o suprafaţă de aproape patru hectare, agricultorul Vasile Zabun a plantat 10 specii de ziziphus.

"- Rezultatele sunt extraordinare. Aşa roadă bogată nu am avut de mulţi ani. - Dintr-un pom, câte kilograme de fructe aţi cules? - Din copacul de lângă casă am strâns aproximativ patru găleţi cu fructe", a spus agricultorul.

Acest fruct conţine de 80 de ori mai multă vitamina C decât un măr. În acelaşi timp, este o sursă excelentă de fier, potasiu, magneziu şi calciu, întrucât are 18 din cei 24 de aminoacizi esenţiali pentru funcţionarea organismului.

"Nu aruncăm nici fructele, nici frunzele, nici seminţele. Strângem tot şi atunci când trecem printr-o perioadă de stres le folosim. Este un minunat somnifer, în special când avem insomnii", a explicat Vasile Zabun.

Agricultorul nu vinde roada prin pieţe şi nici nu o exportă pentru a obţine profit. El oferă fructele celor care sunt în căutarea tratamentelor naturiste.

"Le ofer tuturor o prescripţie cu toate informaţiile despre produsul dat şi cum acţionează acesta asupra maladiilor cardiace, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat", a spus agricultorul.

În pieţele din Capitală un kilogram de ziziphus costă între 40 şi 50 de lei. Fructul nu se bucură însă de mare popularitate, deoarece puţini oameni îi cunosc proprietăţile.

"De cât timp dumneavoastră vindeţi aceste fructe? - De vreo două săptămâni. - Şi în această perioadă câte fructe aţi reuşit să vindeţi? - Păi, vreo 300 de kilograme, căci lumea nu prea cumpără, căci nu ştiu ce e şi le pare că e scump", a afirmat o vânzătoare.

"E gustos, aşa e nistricior, dulciu, acriu, aşa-i. Da e foarte bun, dar eu nu ştiu pentru ce sunt ele", a menţionat o cumpărătoare.

Ziziphusul se consumă în stare proaspătă, dar poate fi şi conservat, păstrat în congelator sau uscat. În China, cel mai mare producător al acestor fructe, plantaţiile de zizipshus se întind pe o suprafață de peste un milion de hectare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu