Frizeriile şi farmaciile, supuse verificărilor. Ce măsuri trebuie să respecte administratorii

În ultimele 3 zile, 11 frizerii şi o instituţie medicală privată au fost închise, deoarece nu au respectat măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Cel mai des, agenţii economici prinşi pe picior greşit nu realizează controlul medical al angajaţilor sau permit intrarea unui număr prea mare de persoane în încăperile unde-şi desfăşoară activitatea.
VASILE GUŞTIUC, director adjunct ANSP: ''Au fost supuse evaluării 134 de obiective ale economiei naţionale. Inclusiv, 90 de frizerii, 19 farmacii, 7 instituţii medicale, 9 instituţii de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul. etc. ''
În total, în cele trei zile de verificări, angajaţii ANSP au depistat abateri la 21 de unităţi economice: 17 frizerii, două unităţi comerciale, o farmacie şi o instituţie medicală privată. 11 frizerii şi instituţia medicală au fost închise pe un termen nedeterminat. Instituţiile vor trebui să demonstreze că au remediat neregulile pentru a primi acordul ANSP de redeschidere. Ceilalţi antreprenori care au comis încălcări s-au ales cu amenzi sau cu atenţionări. Suma totală a amenzilor aplicate este de 96 500 de lei.
VASILE GUŞTIUC, director adjunct ANSP: ''Angajatorul nu efectuează triajul medical al angajaţilor la începutul zilei de muncă. Adeseori se constată purtarea incorectă a măştilor, atât de angajaţii instituţiilor care prestează serviciul, cât şi de populaţie. Cazuri de aglomeraţie a persoanelor în spaţiile închise.''
Săptămâna trecută, Agenţia Naţională pentru Sănătatea Publica a anunţat că 32 de unităţi economice au fost închise, pentru nerespectarea normelor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Este vorba de 16 frizerii, 7 farmacii, 4 instituții medicale private şi 5 magazine.
Agenții economici care și-au reluat activitatea, trebuie să respecte următoarele măsuri:
- să verifice temperatura vizitatorilor, cu interzicerea accesului persoanelor cu stare febrilă și informarea acestora despre necesitatea consultării medicului;
- să instaleze în locuri vizibile și accesibile pentru vizitatori dozatoarele cu dezinfectanţi pentru igiena mâinilor;
- să nu le permită accesul în instituţie persoanelor care nu poartă măști de protecție;
- să asigure respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru între clienţi/vizitatori;
- să monitorizeze starea de sănătate a angajaţilor şi să-i asigure cu echipamente de protecţie (măşti şi mănuşi);
- să dezinfecteze spațiul și suprafețele de lucru o dată la 3 ore.