FREELANCERII, tot mai mulți: Pentru a obţine un loc de muncă este suficient să ai dorinţă şi un laptop

Embed:

Pentru a obţine un loc de muncă este suficient să ai dorinţă şi un laptop. Aşa, cel puţin, afirmă freelancerii, numărul cărora în Moldova este în permanentă în creştere.

Ei lucrează în afara birourilor, iar programul şi-l fac după bunul lor plac. 

De mai mulţi ani, Lana predă engleza pe Skype. Formal, ea este angajată în cea mai mare şcoală online de limbi străine din Europa de Est. Profesoara spune că este mulţumită de programul şi de salariul pe care îl primeşte.

"Acum mi-e comod să lucrez între orele 9:00 şi 15:00, după care sunt liberă. Colegii mei care predau în şcoli sunt nemulţumiţi de salariu. În comparaţie cu ei, eu pot să-mi permit mai multe lucruri", a spus profesoara de engleză, Lana Vu.

Numărul persoanelor care lucrează acasă, fără supravegherea şefilor, este în creştere. Cei care nu au condiţii sau nu vor să stea toată ziua în locuinţa lor vin în cafenele speciale.

"Ei se pot afla aici cât timp doresc. Nu au restricţii. De obicei, în decursul zile, aici stau aproximativ de 30-40 de persoane, care au un abonament special. Ei vin în dependenţă de programul lor", a spus managerul pe comunicare cafenea, Doina Iațișina.

În asemenea cafenele poţi vedea specialişti din diferite domenii: profesori, designeri, specialişti în IT, digital marketing şi comunicare.

"Aici e mult mai comod să lucrezi. Poţi îmbina lucrul cu distracţia, poţi oricând să bei un ceai cu biscuiţi şi multe altele"

"Lucrez de la distanță de mai bine de patru ani. Chiar dacă te îmbolnăveşti, poţi să lucrezi de acasă".

Freelancerii nu sunt scutiţi de plata impozitelor, întrucât orice venit se impozitează.

"Pentru persoanele fizice, rata de impozitare a venitului este de la şapte la sută în sus. Veniturile care depăşesc 31 140 de lei au rata de impozitare de 18 la sută. Până pe 30 aprilie, persoanele fizice trebuie să depună declaraţia despre venituri şi să achite impozitele", a spus directorul adjunct FISC, Iuri Lichii.

Date precise despre numărul freelancerilor în Moldova nu există. De obicei, cei care lucrează de la distanţă sunt tinerii sau mamele aflate în concediu de maternitate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu