FRAUDE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO. Schemele aplicate de opt străini pentru a spăla bani prin Moldova

Embed:

Opt cetăţeni străini au fost reţinuţi de ofiţerii CNA şi procurori într-un dosar de spălare de bani. Este vorba despre: trei francezi, doi mexicani, un dominican, un cetăţean al Canadei, unul al SUA şi un originar din Gabon. Aceştia sunt bănuiţi de asociere, înţelegere şi complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Aceştia ar fi venit în Republica Moldova cu scopul de a utiliza sistemul bancar autohton pentru sustragerea şi tranzitarea mijloacelor băneşti cu provenienţă ilicită de pe conturile corespondente ale unor bănci din străinătate. Sumele vehiculate se cifrează la sute de milioane de euro.

Potrivit informaţiilor, unul dintre membrii grupului a fondat în 2013 pe teritoriul Republicii Moldova o companie cu scopul atragerii investiţiilor străine pentru producerea automobilelor sportive cu motoare electrice (maşini utilizate la raliurile Paris-Dakkar). 

De facto, compania a fost utilizată pentru facilitarea accesului în ţara noastră a membrilor grupării specializate pe fraude bancare şi spălare de bani. Astfel, persoanele vizate au intrat pe teritoriul ţării, acoperindu-se cu calitatea de investitori străini.

Aflându-se pe teritoriul ţării, membrii grupului comunicau între ei despre pregătirea şi realizarea mai multor tranzacţii bancare frauduloase de proporţii, de tip SWIFT şi DTC, prin intermediul unor conturi din mai multe bănci străine.  Pentru realizarea tranzacţiilor frauduloase, membrii grupului ar fi implicat „hackeri”, sarcina cărora era de a pătrunde nesancţionat în sistemele informaţionale ale băncilor, cu ajutorul informaţiilor specifice (rechizite bancare, coduri de acces, parole etc.) puse la dispoziţie de membrii grupului şi realizarea operaţiunilor bancare fără autorizarea acestora de către persoanele responsabile din aceste bănci.

Potrivit investigaţiilor preliminare, membrii grupului deja planificase efectuarea unui şir de operaţiuni bancare frauduloase prin intermediul unei bănci comerciale din Republica Moldova, deschizând un şir de conturi bancare.

Bănuiţii aveau la dispoziţie câteva scheme de sustragere a banilor de pe conturile băncilor străine prin intermediul entităţilor financiare din Republica Moldova.

În prezent, toate persoanele se află în custodia CNA pentru 72 de ore. Misiunile diplomatice şi instituţiile de drept din ţările de origine a cetăţenilor reţinuţi au fost informate despre acest caz.

În acest caz a fost deschis un dosar penal.


 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu