Frauda din sistemul bancar: Au beneficiat două grupări: aşa-numita Reţea Gacikevici şi Triunghiul Filat, Platon, Șor

Embed:

Suma totală pe care statul trebuie să o recupereze din sistemul bancar în urma fraudele masive de la BEM, Unibank și Banca Socială este de 10,7 miliarde de lei. Cifra a fost anunţată de şeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de procurorul general Eduard Harunjen și şeful CNA, Bogdan Zumbreanu.

Beţişor a mai spus că beneficiarii a 9,5 miliarde de lei din suma totală au fost deja identificați. 

"Practic, peste 90 la sută din investigarea fraudei bancare la acest moment am reuşit să identificăm beneficiarii finali. La această etapă, încercăm să demarăm acţiuni şi peste hotarele Republicii Moldova prin căile legale posibile pentru identificarea bunurilor acestor persoane, care sunt vizate deoarece cunoaştem cu certitudine că banii nu sunt doar în Republica Moldova, sunt şi peste hotare", a menţionat procurorul Adriana Bețișor.

Astfel, în urma investigaţiilor s-a constatat că de pe urma fraudei bancare au beneficiat două grupuri mari: aşa-numita "Reţea Gacikevici", condusă de fostul șef al Băncii de Economii și care s-a ales cu suma de peste trei miliarde de lei, și "Triunghiul Filat, Platon, Șor", concentrat în jurul fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, și în jurul lui Veaceslav Platon, condamnat pentru implicarea în schema "Laundromat-ului Rusesc".

Gruparea a reuşit să sustragă, în total, potrivit procurorilor, 6,5 miliarde de lei. Ambele reţele au obținut aceste mijloace financiare prin acordarea şi primirea de credite ilegale, prin intermediul mai multor companii off-shore.

Procurorii au mai anunţat că încearcă să identifice în continuare activele de peste hotare ale principalilor figuranți în dosarul fraudei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Potrivit procurorilor, în cazul fraudei bancare au fost pornite, în total, peste 200 de dosare penale. O bună parte din acestea deja au fost încheiate, iar figuranții au ajuns în instanța de judecată. 

"A fost făcut un volum foarte mare de lucru, astăzi putem vorbi de circa 200 de cauze penale documentate, majoritatea din ele finalizate sau sunt pe etapă de a fi finalizate şi a fi expediate în instanţă. În aceste cauze procurorii şi ofiţerii Anticorupţie au documentat peste 200 de persoane atât cetăţeni a Republicii Moldova cât ţi rezidenţi străini", a declarat procurorul general Eduard Harunjen.

Citeşte şi: Detalii importante din Miliardomat: Statul are de recuperat 10,7 miliarde de lei, iar 90 la sută dintre cei implicați sunt deja identificați

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu