FRAUDA BANCARĂ: Andrian Candu spune când va începe recuperarea banilor din jurisdicţiile aflate peste hotare

Până acum a fost recuperat peste un miliard de legi de la cele trei bănci falimentate, iar aceşti bani urmează să fie redirecţionaţi pentru cumărarea hârtiilor de valoare de la Banca Naţională. Iar în luna septembrie a acestui an va fi aprobată strategia propusă de Kroll pentru a începe recuperarea banilor din diferite jurisdicţii de peste hotare. Acest lucru a fost anunţat de speakerul Andrian Candu, într-un interviu pentru portalul dw.com.

"Eu cred că cu efortul multi-instituțional, dar și cu ajutorul partenerilor noștri externi noi vom reuși să recuperăm o mare parte din acel miliard, care din ultimele informații furnizate de compania Kroll, ar fi de 600 de milioane. Dar nu contează cifra, ci progresul, iar la ora actuală am recuperat fizic peste 1 miliard de lei, bani care urmează să fie redirecționați pentru cumpărarea hârtiilor de valoare de la Banca Națională, pentru a nu plăti și dobânda pe ele. Pe de altă parte avem mai multe active înghețate, care procedural trebuie să treacă prin instanțe, ca să putem obține decizii irevocabile de condamnare pentru cei care au fost implicați în această fraudă, ca să putem vinde acele active. Aici vorbim de o valoare nominală de piață de aproape 3 miliarde de lei moldovenești. Totodată, în septembrie vom aproba și strategia pe care o va propune Kroll și vom începe recuperarea pe diferite jurisdicții, care au fost identificate ca fiind peste hotare. Acest proces va dura poate puțin mai mult, dar cu siguranță nu 25 de ani", a spus Candu. 

PUBLIKA.MD aminteşte că peste 1,8 miliarde de lei au fost recuperate, până în data de 1 iunie, de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din vânzarea activelor celor trei instituții financiare, statul a obținut peste 830 milioane de lei.

Peste un miliard de lei au fost recuperate din creditul de urgență în valoare de 13,5 miliarde de lei oferit de BNM celor trei instituţii financiare.

Băncile au intrat în proces de lichidare în toamna anului 2015.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu