Fratele liderului suprem al Coreei de Nord, bănuit că era informator CIA

Fratele liderului suprem al Coreei de Nord a fost agent CIA. Kim Jong Nam a fost asasinat în februarie 2017 cu un agent neurotoxic extrem de puternic în aeroportul Kuala Lumpur din Malaezia. Chiar fratele său, dictatorul Kim Jong Um ar fi dat ordinul, dar nu au fost formulate acuzații clare în acest sens. Potrivit publicației Wall Street Journal, fratele liderului Coreei de Nord ar fi fost informator CIA iar o întâlnire cu un agent reprezenta unul din obiectivele sale din vizita în Malaezia, scrie libertatea.ro.

Potrivit WSJ, care citează o „persoană cunoscătoare a chestiuni”, Kim Jong Nam s-a întâlnit în mai multe rânduri cu agenţi CIA, relatează Mediafax. „Mai mulţi foşti oficiali americani au declarat că fratele vitreg, care locuia în afara Coreei de Nord de mulţi ani şi nu avea o bază de putere cunoscută la Phenian, este puţin probabil să fi putut furniza detalii despre mecanismele interne secrete ale ţării”, au notat jurnaliștii americani. 

Totodată, foştii oficiali din SUA au mai afirmat că, în mod aproape cert, Kim Jong Nam avea contacte şi cu servicii secrete din alte ţări, în mod particular din China, mai relatează publicaţia americană. Oficiali sud-coreeni şi americani au afirmat că autorităţile nord-coreene au ordonat asasinarea lui Kim Jong Nam, aparent în urma criticilor aduse regimului de la Phenian. Coreea de Nord însă a respins acuzaţiile. Potrivit sursei citate de WSJ, Kim Jong Nam s-a deplasat în februarie 2017 în Malaysia pentru a se întâlni cu un oficial CIA, însă este posibil ca acesta să nu fi fost singurul scop al vizitei. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu