Franța și Japonia vor să lanseze o sondă spre una din lunile lui Marte

Franța și Japonia vor să organizeze o misiune comună care are drept scop să aducă pe Terra eșantioane de pe una din lunile lui Marte, a declarat joi Jean-Yves Le Gall, președintele Centrului național francez de studii spațiale (CNES), relatează Agerpres.ro.

"Este o misiune de o importanță considerabilă pentru că, cu excepția Lunii, ar fi pentru prima dată când s-ar aduce pe Terra un eșantion de pe un satelit al unei planete", a declarat el pentru AFP.

Jean-Yves Le Gall și Naoki Okumura, președinte al agenției de explorare spațială japoneză (JAXA), au semnat luni, la Tokyo, un acord pentru a realiza un studiu referitor la misiunea MMX, care prevede lansarea unei sonde spre Marte în 2024. Decizia finală va fi luată spre sfârșitul anului.

Sonda ar urma să depună un mic lander pe Phobos, cea mai mare și cea mai apropiată dintre cele două luni ale lui Marte, pentru a aduce pe Terra eșantioane "care vor permite efectuarea a mii de analize".

"Acest lander este puțin inspirat de Philae sau de Mascot (pe care sonda japoneză Hayabusa-2 urmează să-l depună pe un asteroid în 2018)", a explicat Jean-Yves Le Gall.

De formă neregulată, Phobos măsoară aproximativ 27 de kilometri pe axul său cel mai lung. Cunoașterea structurii sale ar permite elucidarea misterului originii celor două luni ale lui Marte. Potrivit principalelor teorii, ar putea fi vorba fie despre un asteroid capturat în câmpul de gravitație a lui Marte, fie despre reziduurile unui impact gigantic pe planeta roșie.

Deplasarea pe Phobos, care orbitează la numai 6.000 km de Marte, reprezintă și un mijloc mai sigur de a observa planeta roșie. "Să asolizezi pe Phobos este de aproape două ori mai puțin dificil decât să asolizezi pe Marte, pentru că sonda nu trebuie să mai traverseze atmosfera marțiană", a explicat președintele CNES.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu