Franţa se pregăteşte de război, după suspendarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare între SUA și Rusia

Suspendarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) între SUA și Rusia produce deja primele efecte. 
Franța a efectuat cu succes o misiune aeriană de simulare a unui atac atomic, a anunțat Ministerul Apărării din Hexagon, în contextul tensiunilor dintre SUA și Rusia din cauza acestui tratat.

Un avion militar Rafale B a decolat luni din Baza aeriană Saint-Dizier (regiunea Haute-Marne), pentru a efectua o misiune de 11 ore “care a inclus toate etapele specifice ale unei operaţiuni de disuasiune nucleară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Paris.

Misiunea a inclus un zbor la altitudine mare, alimentări în aer efectuate de avioane C135 şi A330 Phénix, o etapă de reducere a altitudinii în zone “apărate puternic”, localizarea unei ţinte şi lansarea unei rachete de tip ASMP-A fără încărcătură nucleară, în poligonul militar Biscarosse (Landes, vestul Franţei).

“Planificate de mult timp şi efectuate cu regularitate, testele de evaluare a forţelor reprezintă o demonstraţie a fiabilităţii sistemului de armament aeropurtat. Acest succes consolidează credibilitatea tehnico-operaţională a capabilităţilor de disuasiune”, subliniază Ministerul francez al Apărării.

Potrivit analiştilor, suspendarea INF generează riscul începerii unei noi curse a înarmărilor. Franța, alături de Marea Britanie, este una dintre cele două puteri nucleare din Europa, scrie b1.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu