Franţa se oferă să sprijine restaurarea Muzeului Naţional din Rio de Janeiro

Franţa şi-a anunţat, marţi, sprijinul pentru restaurarea Muzeului Naţional din Rio de Janeiro, devastat duminică de un incendiu, scrie agerpres.ro.

"În timp ce toată Brazilia este în stare de şoc, Franţa se arată disponibilă să ajute la restaurarea Muzeului Naţional", a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian la începutul unui discurs susţinut la Muzeul Luvru din Abu Dhabi.

"În preambul, doresc să exprim solidaritatea autorităţilor franceze faţă de incendiul tragic ce a devastat, duminică, un alt loc cultural de excepţie", a spus oficialul.

"Muzeul Naţional din Rio de Janeiro este una dintre bijuteriile Braziliei. Acesta adăpostea colecţii de paleontologie, artefacte greco-romane, o colecţie egipteană şi cea mai veche fosilă umană descoperită în Brazilia'', a amintit ministrul francez.

''Ca şi Luvru, el este un simbol al dialogului cultural. O parte a memoriei umanităţii a dispărut în flăcări'', a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Muzeul Naţional de la Rio de Janeiro, devastat duminică de un uriaş incendiu, este prezentat drept cel mai mare muzeu de istorie naturală şi antropologie în America Latină, cu peste 20 de milioane de piese şi o bibliotecă ce conţinea peste 530.000 de titluri.

Printre obiectele de paleontologie, antropologie şi etnologie figurau în special ''craniul lui Luzia, cea mai străveche rămăşiţă a unei femei din America, datat în urmă cu 12.000 de ani, şi Bendego, cel mai mare meteorit descoperit în această ţară'', potrivit UNESCO.

Muzeul Luvru din Abu Dhabi, conceput de arhitectul francez Jean Nouvel, a fost inaugurat în noiembrie 2017. Acesta este rezultatul unui acord cultural fără precedent cu o durată de 30 de ani, încheiat între Paris şi Abu Dhabi. Muzeul prezintă lucrări împrumutate de instituţii franceze, precum şi o colecţie achiziţionată de autorităţile din Abu Dhabi.

Incendiul violent care a devastat duminică noapte Muzeul Naţional din Rio de Janeiro ar fi fost cauzat de un mic balon cu aer cald, din hârtie, care a aterizat pe acoperişul clădirii, a declarat luni ministrul Culturii din Brazilia, Sergio Sa Leitao. O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao, citat de agenţia Xinhua. Ministrul brazilian al Culturii a catalogat evenimentul drept o ''tragedie incomensurabilă'' şi a recunoscut că intervenţia a venit prea târziu. Ministrul a adăugat că va fi începută o investigaţie aprofundată pentru aflarea cauzei tragediei.

Creat de regele Ioan al VI-lea şi deschis în 1818, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee din Brazilia.

''Ce a supravieţuit? Clădirea şi câteva obiecte, aproape 10%'', a declarat luni reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă Cristiana Serejo, director adjunct în cadrul muzeului.

Preşedintele brazilian, Michel Temer, şi-a exprimat într-un comunicat regretul pentru incendiul produs, calificând cele întâmplate drept "o zi tragică pentru muzeologia" din Brazilia. "Incalculabilă pentru Brazilia pierderea patrimoniului Muzeului Naţional" deoarece "au fost irosiţi 200 de ani de muncă, cercetare şi cunoaştere. Este o zi tristă pentru toţi brazilienii", a arătat Temer.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu