Franţa: Peste 800 de mii de oameni au protestat împotriva reformei pensiilor

Embed:

Greva de joi a transportatorilor din Franţa a fost urmată de un val de proteste în întreaga ţară. Aproximativ un milion şi jumătate de oameni au protestat împotriva reformei pensiilor. În timpul unor manifestaţii au fost provocate incendii şi spargeri de vitrine. Grupuri de protestatarii au aruncat cu diferite obiecte în direcţia forţelor de ordine. În urma violenţelor, aproximativ 90 de persoane au fost reţinute.

Oamenii spun la unison că proiectul de reformă a pensiei este unul defectuos, că face diferenţă între cei care muncesc în sectorul public şi cel privat.

"Este important, pentru că am venit să protestăm pentru a ne apăra drepturile şi faţă de condiţiile proaste de trai. Suntem o forţă uriaşă reunită aici. Sunt studenţi, infirmieri, pompieri, medici, avocaţi şi membri ai vestelor galbene ca şi mine".

"Manifestăm pentru susţinerea pensionarilor şi contra sărăciei din Franţa. Avem parte de condiţii dificile de trai".

Protestatarii au avertizat că nu cedează şi sunt determinaţi să continue în aceeaşi manieră până când autorităţile vor reacţiona la demersurile lor.

"Guvernul trebuia să ia măsuri. În cazul în care nu o va face, vom susţine mobilizări similare. Vom face greve şi proteste nu doar vineri, sâmbătă şi duminică, dar şi lunea viitoare", a spus secretarul general al sindicatului "Force Ouvriere", Force Ouvriere. 

De cealaltă parte, preşedintele Emmanuel Macron a cerut Guvernului său să rămână ferm pe poziţie faţă de reforma pensiilor şi în acelaşi timp să respecte mobilizarea oamenilor. Vineri, transportul public din Franţa a fost reluat parţial.

Presa locală a transmis că în jurul orei 7 dimineaţa s-au format ambuteiaje infernale în zona Parisului. Vehiculele au format coloane pe o distanţă de aproape 300 de kilometri. Totodată, primarul Parisului a anunţat că 178 de şcoli vor fi închise astăzi din cauza că profesorii participă la grevă.

loading...

Lasă un comentariu