Franța, paralizată de grevă. Peste două milioane de francezi au ieşit, din nou, în stradă

Peste două milioane de francezi au ieşit, din nou, în stradă, revoltaţi de creşterea vârstei de pensionare. Cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani a paralizat toată ţara.
Au fost anulate sute de curse aeriene, iar trenurile s-au oprit în gări. În multe oraşe, manifestaţiile s-au transformat în confruntări cu poliţia în plină stradă. Peste 40 de persoane au fost arestate, majoritatea la Paris. Haos a fost şi în Belgia, unde pompierii au luat cu asalt sediul Comisiei Europene.
Potrivit presei franceze, anarhiști infiltrați printre cei care au ieșit pașnic în stradă împotriva legii pensiilor au creat haos la Paris.
La Lyon, forţele de ordine au dispersat protestatarii cu gaze lacrimogene şi cu focuri de avertisment.
Guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron speră ca planul său de creştere a vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, să fie adoptat de parlament până la sfârşitul lunii martie. Autorităţile insistă că această lege este esenţială, pentru ca sistemul de pensii să nu ajungă la faliment. Vârsta minimă de pensionare urmează să fie ridicată treptat de la 62 la 64 de ani, până în 2030. Sindicatele au anunţat următoarele proteste sâmbătă, 11 martie, în toată Franţa.
"Vedem după colegii noştri care au ajuns la vârsta de 60 de ani cât sunt de extenuaţi. Am 51 de ani şi sunt deja epuizată. Lucrez în spitale de mai bine de 30 de ani. Este foarte greu. Nu pot să-mi imaginez cum să lucrez până la 64 de ani. Îmi pare imposibil."
"Pseudo-negocierile între Guvern şi sindicalişti durează peste jumătate de an. Nimeni nu vrea să ne înţeleagă. În pofida frontului comun al tuturor sindicatelor, autorităţile nu vor să audă mesajul că această reformă nu va trece."
Tensiuni sunt și în Belgia. Pompierii din toată țara au intrat cu forța în clădirea Comisiei Europene din Bruxelles, în timpul unei demonstrații în care erau revendicate condiții de muncă mai bune.
Poliţia a aplicat gaze lacrimogene pentru a opri protestatarii şi a blocat holul unde se fac controalele de securitate în sediul Comisiei Europene. Pompierii solicită guvernului belgian creșterea bugetului și a numărului de locuri de muncă, acuzând criza de angajaţi în instituţii.