Franţa: Femeile necăsătorite și lesbienele pot avea acces la tratamente pentru fertilitate

La șase ani după adoptarea legii care a permis căsătoriile între persoane de același sex, care a atras proteste masive, președintele Franței, Emmanuel Macron, riscă să își atragă din nou furia conservatorilor din cauza unui proiect care le permite femeilor necăsătorite și celor care sunt lesbiene să aibă acces la tratamente pentru fertilitate, scrie France24, citat de digi24.ro.

În prezent, în Franța, doar cuplurile heterosexuale au dreptul să apeleze la fertilizare in vitro. Femeile necăsătorite care vor să aibă copii, la fel ca și lesbienele, sunt nevoite să plece în străinătate pentru astfel de tratamente.

Parlamentul va începe marți dezbaterea unei legi care să dea tuturor femeilor acces la tratamente pentru fertilitate și la inseminare artificială, în ciuda opoziției grupurilor conservatoare și a liderilor catolici.

Potrivit legii, pentru cuplurile de lesbiene, certificatul de naștere al copilului va avea rubricile mama și mama, în loc de mama și tatăl.

Aceasta este prima reformă socială majoră propusă de guvernul de centru al lui Macron, și va aduce Franța în rândul țărilor UE ca Belgia, Spania, Suedia și Marea Britanie, care ajută deja femeile singure sau lesbiene să aibă copii.

În ultimii doi ani, Macron a amânat în mod repetat promovarea acestei legi, cel mai probabil din cauza reacțiilor violente avute de conservatori în 2013 față de legea privind căsătoriile între persoane de același sex, introdusă de președintele socialist Francois Hollande.

Hollande, cândva mentorul politic al lui Macron, a fost surprins de reacțiile negative față de acea lege, care au inclus și demonstrații violente în stradă.

Macron le-a spus parlamentarilor din partidul său, La Republique en Marche, săptămâna trecută, că legea este riscantă pentru guvern. Dar, a spus el, este încrezător în dezbaterile publice la care a fost supus proiectul și în susținerea Comitetului național bioetic.

Se anunță deja și protestele. În jur de 20 de grupuri conservatoare au convocat un protest la Paris în 6 octombrie.

Lasă un comentariu