Franţa doreşte dovezi solide în legătură cu implicarea Rusiei în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal

Franţa a declarat miercuri că doreşte dovezi solide în legătură cu implicarea Rusiei în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sud-vestul Angliei) înainte de a lua orice măsură în semn de solidaritate cu guvernul britanic, relatează Reuters.

Spre deosebire de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump, care i-au dat asigurări premierului Theresa May că sprijină poziţia guvernului britanic cu privire la posibila implicare a Rusiei în otrăvirea lui Skripal, preşedintele Emmanuel Macron şi alţi oficiali francezi au refuzat să facă referire la Rusia.

După ce iniţial Franţa a condamnat atacul cu agent neurotoxic împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia şi şi-a exprimat marţi solidaritatea cu Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a declarat miercuri că este prematur ca Parisul să decidă dacă trebuie luate măsuri, scrie Agerpres.ro.

'Nu facem politică fantezistă. Odată ce elementele sunt dovedite, atunci va veni timpul să luăm deciziile necesare', a spus Griveaux în cadrul unei conferinţe de presă, la scurt timp după ce premierul britanic Theresa May a anunţat că Londra va expulza 23 de diplomaţi ruşi şi îşi suspendă contactele bilaterale cu Moscova.

Deşi s-a referit la atac ca fiind 'o acţiune foarte gravă' împotriva unui aliat strategic, Griveaux a spus că Franţa aşteaptă 'concluziile definitive' şi dovezi care să arate că 'faptele sunt complet adevărate' înainte de a adopta o poziţie în acest caz.

Reacţia Franţei contrastează cu cea a aliaţilor săi, însă este în concordanţă cu eforturile lui Macron de la preluarea mandatului de a pune bazele unei noi relaţii cu Vladimir Putin. Macron şi-a exprimat intenţia de a avea un dialog privat mai degrabă decât o confruntare directă cu Putin, încercând în acelaşi timp să promoveze o consolidare a relaţiilor de afaceri şi culturale între cele două ţări, în pofida sancţiunilor existente ale Uniunii Europene împotriva Moscovei.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu