Franţa deplânge moartea fostului preşedinte Jacques Chirac

Embed:

Franţa deplânge moartea fostului preşedinte Jacques Chirac. În onoarea acestuia, data de 30 septembrie a fost declarată zi de doliu naţional.

Luminile de pe turnul Eiffel au fost stinse încă de ieri. Rudele regretatului politician au anunţat că duminică, la Paris va avea loc o ceremonie publică în cadrul căreia cetăţenii îşi vor putea lua rămas bun de la fostul şef de stat.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost aseară acasă la Jacques Chirac pentru a le transmite rudelor un mesaj de condoleanţe.

"Noii, cetăţenii Franţei, am pierdut un politician pe care l-am iubit foarte mult. Cu toţii l-am îndrăgit pe Jacques Chirac în cei peste 40 de ani de activitate politică", a spus EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei.

Un omagiu i-a fost adus şi în camera inferioară a parlamentului francez.

"Dragi colegi, am aflat că Jacques Chirac a murit. Vă îndemn să ţinem un moment de reculegere în memoria lui", a spus Richard Ferrand, preşedintele Adunării Naţionale a Franţei.

Palatul Elysee a anunţat că până duminică seara va avea porţile deschise pentru toţi cei care vor să-i aducă un omagiu regretatului politician. Fostul preşedinte francez, Jacques Chirac, a murit la vârsta de 86 ani.

Cauza decesului nu a fost făcută publică, dar în ultimii ani, Chirac a fost internat de mai multe ori, a suferit un accident vascular cerebral şi a avut mai multe afecţiuni pulmonare. Unul dintre cei mai longevivi oameni politici francezi, Chirac a avut 2 mandate de şef al statului, între 1995 şi 2007, iar anterior a fost premier, ministru de Interne, ministru al Agriculturii, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul şi primar al Parisului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu