Franţa ameninţă să respingă amânarea Brexitului

Parisul ar putea refuza cererea Marii Britanii de amânare a Brexitului dacă premierul Theresa May nu va prezenta un plan clar privind acordul retragerii din UE pentru a fi aprobat de parlament. Declaraţia a fost făcută de ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, scrie The Guardian, citează digi24.ro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a luat o decizie privind cererea lui May şi va aştepta până la summit-ul Consiliului European de joi, unde May este aşteptată să îşi explice decizia. Biroul lui Macron a informat că Parisul se va consulta cu alţi lideri UE privind răspunsul său.

"Poziţia noastră este de a transmite un mesaj simplu şi clar britanicilor", a menţionat Le Drian în faţa parlamentului francez:

El a adăugat că există două căi de a părăsi UE – ratificarea acordului sau o ieşire fără acord. Dacă acordul nu va fi ratificat de parlament, "scenariul central este cel al unei ieşiri fără acord". "Suntem pregătiţi", a precizat Le Drian.

Le Drian a declarat că Franţa va examina cererea de extindere cu scopul de a proteja interesele UE. Franţa are nevoie de trei lucruri: mai întâi, ca o extindere de scurtă durată să creeze un drum clar către ratificare. Apoi, ca Marii Britanii să îi fie foarte clar că acordul de retragere nu va fi renegociat şi va fi prezervat în aceeaşi formă în totalitate. Şi în al treilea rând, ca Marea Britanie să nu participe la alegerile europarlamentare.

El a precizat că dacă May "nu poate prezenta suficiente garanţii privind credibilitatea strategiei ei" acest lucru va duce la refuzarea amânării.

Un oficial al Palatului Elysee a afirmat în această săptămână că "tragerea de timp doar de dragul tragerii de timp nu reprezintă un proiect sau o strategie. Nu este momentul bun pentru a amâna".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu