Franța a descoperit urme de cesiu radioactiv în ciupercile importate din Rusia şi Belarus

Franța a descoperit urme de cesiu radioactiv în ciupercile importate din Rusia şi Belarus. Anunţul a venit de la șeful autorității franceze de reglementare nucleară care adaugă că este vorba despre ciuperci din specia gălbior, scrie digi24.ro.

Potrivit presei, un astfel de transport a fost oprit la graniţă şi va fi distrus, chiar dacă nu este clar dacă sau în ce măsură aceste ciuperci contaminate sunt dăunătoare sănătăţii.

Pe rafturile magazinelor ar putea însă să se regăsească gălbiori deja contaminaţi, proveniţi de la un transport care a ajuns în Hexagon, săptămâna trecută.

La sfârșitul lunii noiembrie, Serviciul Meteorologic din Rusia a confirmat că, la finele lunii septembrie, în mai multe regiuni aflate în apropierea fabricii unde se produc pentru arme nucleare din Celabinsk, au fost detectate niveluri foarte mari de particule radioactive în atmosferă.

Valorile erau şi de aproape o mie de ori mai mari decât cele normale. Moscova a recunoscut însă acest lucru abia după ce Franța a avertizat luna trecută despre aparitia unui nor radioactiv în Europa.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu