Franţa a anulat majorarea taxelor la carburanţi pentru a calma spiritele din țară

Embed:

Guvernul din Franţa a suspendat majorarea taxelor pentru carburanţi pentru a calma spiritele din ţară. În pofida anunțului, membrii mişcării ”Vestele galbene” au anunţat că vor continua protestele, întrucât este vorba doar despre un moratoriu. Manifestaţiile, care se desfăşoară de aproape o lună, au degenerat în violenţe şi au cauzat moartea a patru oameni. Ultima victimă este o femeie de 80 de ani, din Marsilia. Ea şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită de un proiectil cu gaz lacrimogen care a intrat prin fereastra casei sale. Deocamdată, nu se ştie cine l-a lansat: poliţia sau manifestanţii violenţi. Ministrul de Interne al Franţei a declarat că protestarii au devenit extrem de periculoşi şi au vrut să ucidă poliţiştii.

"Trebuie să stabilim ce fel de măsuri trebuia să ia forţele de ordine pentru a proteja capitala noastră, dar şi alte regiuni ale Franţei.Nicio revendicare legitimă şi corectă nu poate justifica violenţa şi dorinţa de a ucide", a declarat Christophe Castaner,
ministru francez de Interne.

Cele mai violente proteste au avut loc sâmbătă, în apropiere de Arcul de Triumf din Paris. Castaner i-a lăudat pe membrii forţelor de ordine care s-au retras din calea mulţimii furioase, deoarece acest gest le-a salvat vieţile.

Presa internaţională scrie că furia protestatarilor a fost alimentată de mai multe ştiri false. Un exemplu este un video cu un presupus poliţist care a devenit viral pe reţelele de socializare. În clip, bărbatul cu cagulă pe cap îi îndeamnă pe oameni să manifesteze şi susţine că poliţiştii se vor alătura protestarilor. În urma violenţelor din Franţa au fost înregistrate şi pagube materiale uriaşe.

CITEȘTE ȘI: Doi membri ai protestelor din Franța, condamnaţi la închisoare pentru incendierea unei prefecturi

Sâmbătă, doar la Paris au fost cauzate prejudicii în valoare de patru miliarde de euro. În acea dimineaţă, protestarii aveau programată o întâlnire cu premierul Edouard Philippe, dar nu au venit. Ei au motivat absenţa prin faptul că ar fi primit amenințări cu moartea din partea altor protestatarii mai violenți, care consideră că nu trebuie să existe negocieri între mișcarea ”Vestele Galbene” și autorități.

La mijlocul lunii noiembrie, liderul de la Paris, Emmanuel Macron, a propus scumpirea carburanţilor pentru a-i determina pe oameni să folosească maşinile electrice, astfel încât să fie reduse emisiile de gaze. Mișcarea „Vestele Galbene” nu are un lider oficial şi a fost creată pe internet. Denumirea vine de la vestele reflectorizante pe care le poartă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu