FOTOREPORT Cum a fost văzută Expoziția Internațională Specializată INFOINVENT 2019

Mână robot care poate înlocui funcţiile vitale ale braţului uman, dispozitiv care transformă apa de mare în apă potabilă sau sisteme inteligente de sortare automatizată a deşeurilor. Sunt câteva dintre invenţiile care pot fi admirate în cadrul unui târg specializat, desfăşurat la Chişinău. 

''Astăzi vă prezint o proteză de mână care este destinată să înlocuiască funcţiile mâinii. Ea funcţionează cu ajutorul unei brațarii care contractă mușchii şi mâna se mişcă. Scopul acestei lucrări este ca să ajut oamenilor care au pierdut o mână, iar aceasta este o şansă de a se descurca mai bine în viaţă'', a spus participantul, Vladislav Covalschi. 

Un grup de studenţi de la Universitatea Tehnică a Moldovei au aprezentat la expoziţie un sistem inteligent pentru sortarea deşeurilor.

''Mini prototipul staţiei noastre de sortare poate sorta diferite tipuri de deşeuri, este eficient şi economic'', a menţionat participantul, Iulian Enache. 

''În momentul dat tehnologia de sortare a deşeurilor este la un nivel foarte mic. Noi ne-am gândit să realizăm aceste conveioare care au niște sensori pot detecta fiecare deșeu în parte, dar asta este foarte greu. Este foarte scump şi nu există o inteligenţă chiar şi un mecanism de a selecta toate aceste deşeuri'', a spus participantul Neonil Roşca. 

Iar studenţii de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Transport au creat o imprimantă 3D.

''Totul porneşte de la o cheiţă care porneşte o bilă şi mai departe nod interacţionează între ele", a spus participantul, Gheorghe Bulac.

'' Invenţia noastră se bazează pe o singură pornire. Această roată deschide cifra 55'', a spus participantul, Iulian Platon. 

Iar acest inventator din România a creat un dispozitiv care transformă apa sărată din mare în apă potabilă.

''Eu l-am conceput pentru producţia de apă potabilă din apele de mare şi producţia de sare care este foarte apreciată în industria alimentară. Este alcătuit dintr-un captator solar care rol şi de vaporizator, absoarbe apa şi o regulează printr-un sistem de conducte. O parte din apă se transformă în vapori şi ajung într-un schimbător de conducte'', a spus Remi Rădulescu.

Expoziţia de Invenţii este la cea de-a 16-a ediţie. Târgul va fi deschis până în data de 23 noiembrie.

 

Imagini surprinse de fotoreporterul PUBLIKA.MD Irina Coptu. 

loading...

Lasă un comentariu