FOTOLIUL CUMĂTRULUI SE CLATINĂ: Năstase îşi numeşte cumetri la şefia IGP

Andrei Năstase zice una, iar Maia Sandu alta. Proaspătul ministru de Interne recunoaşte că este un oportunist prin faptul că şi-a numit cumătrul în fruntea Inspectoratului General al Poliției şi că nu vede o problemă în acest sens. Pe de altă parte, premierul Maia Sandu, care este și colega de alianță a lui Năstase, pune la îndoială faptul că Balan va rămâne pentru mult timp în fotoliu, dacă există conflict de interese.

"Este necesar ca acest lucru să se producă repede, prompt. Numirea în calitate de şef al Inspectoratului General al Poliţiei a domnului Gheorghe Balan. Cunoaşteţi cine este domnul Balan", a spus ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Andrei Năstase a fost pus de mai multe ori în situaţia de a recunoaşte că Gheorghe Balan este cumătrul său, dar a evitat să facă asta. Săptămâna trecută, Balan a fost prezentat drept șef la IGP. La o săptămâna distanță însă, Năstase a schimbat macazul şi a spus că Balan deţine interimatul.

"Este sau nu cumătrul dumneavoastră ?
- Domnişoară, vă rog să vă liniştiţi.
- Şi eu vă rog să răspundeţi la întrebare.
- Afinitatea sau afinitățile pe care le am cu domnul Balan nu au avut nimic în comun cu numirea acestuia în funcţia de şef interimar al Inspectoratului General de Poliţie.", a spus ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Între timp, colega lui Năstase de alianță, proaspătul premier Maia Sandu, susține că numirea lui Balan a fost o decizie de moment și că aceasta ar putea fi revizuită.

"A fost o situație de criză. Acum că am depășit criza, această problemă va fi rezolvată. Dacă este conflict de interese, atunci va trebui să se anuleze decizia prin care a fost numit dl Balan", a spus prim-ministrul, Maia Sandu.

În același context, Partidul Democrat din Moldova condamnă alianța PSRM-PAS-PPDA pentru faptul că promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide, printr-o totală lipsă de transparență. Din aceste motive, democrații cer demisia lui Balan din funcția de șef al IGP, pentru că există un evident conflict de interese.

În pofida situației incerte în privința numirii lui Balan, Năstase a mers la IGP, unde l-a prezentat pe Gheorghe Balan poliţiştilor. Însă, se pare că oamenii legii nu i-au luat prea în serios pe noii şefi ai MAI şi IGP şi au evitat să le ofere onorurile cuvenite. În schimb, de salutul polițienesc s-a bucurat fostul şef adjunct al Inspectoratului General de Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Înainte de a obţine fotolii în Parlament şi Guvern, PAS şi PPDA asigurau opinia publică că dacă vin la guvernare, în Moldova se va termina "nănășismul" și "cumătrismul" în politică. Totodată, Maia Sandu şi Andrei Năstase spuneau că nu au nevoie de funcţii, deşi acum ocupă fotolii în instituţii cheie ale statului. Năstase conduce ministerul Afacerilor Interne, instituţie cu cei mai mulţi angajaţi, pe care liderul PPDA i-a insultat de mai multe ori la protestele organizate de formaţiunea sa.

"- Tu cine ești, băi, omule? - De la poliție. Prezintă-te. - Ce cauți tu aici? N-ai vrea să te duci? Du-te de aici, hai. Du-te de aici, că te duc eu. - Hai să nu te scoată lumea de aici",  a spus ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu