Fotografii şi lăutarii care prestează servicii la diverse ceremonii, AMENDAŢI de Fisc. REACŢIA artiştilor

Embed:

Fiscul i-a luat la ochi pe lăutarii, fotografii şi cameramanii care prestează servicii la nunţi, cumetrii şi alte ceremonii. Inspectorii au întocmit, în luna mai, peste 60 de procese verbale pe numele persoanelor care activează fără să achite impozite. De cealaltă parte, artiştii susţin că legislaţia este neclară şi necesită anumite modificări. 

Potrivit legislației, persoanele care prestează astfel de servicii la ceremonii sunt obligate să-și desfășoare activitatea în baza patentei de întreprinzător. Un astfel de document costă anual până la 3000 de lei.

Pe lângă asta, ei trebuie să aibă poliţă de asigurare medicală şi contribuţia la asigurările sociale de stat obligatorii. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

"Din moment ce prestăm nişte servicii, părerea mea indiferent în ce domeniu activezi trebuie să ai autorizare", a menţionat Adriana Ochişanu, interpretă.

"Ar fi logic să fie mai degrabă o amnistie fiscală după care să fie iniţiate discuţii, mese rotunde, să fie elaborate proiecte de legi. Pentru a putea treptat şi logic într-un fel să includă toţi aceşti agenţi economici într-un circuit fiscal normal", a precizat Iurie Bădicu, produсător muzical.

Un fotograf cu experienţă a recunoscut că majoritatea personalelor care prestează servicii foto şi video la nunţi şi cumetrii activează fără patentă:

"Din punct de vedere juridic probabil că este necesar datorită faptului că pe piaţă au apărut foarte mulţi videografi, fotografi, moderatori, care s-au născut ieri şi astăzi au devenit deja. Dar nu-i ok dacă e să vorbim de stres, pot să apară la jumătatea nunţii sau la o parte de nuntă şi stresează şi mirele şi mireasa".

Reprezentanţii Serviciului Fiscal spun că verificările vor continua.

"Noi mergem să conformăm contribuabilii din orice domeniu și verificăm la fel din orice domeniu, indiferent de genul de activitate", a conchis Olga baciu, ofițer de presă Serviciul Fiscal de Stat.

Probleme cu fiscul au nu doar artiştii de la noi, ci şi cei de talie internaţională. La sfârşitul anilor 2000 celebra interpretă Sofia Rotaru a fost învinuită că a obţinut un venit de 300 de mii de euro fără să plătească impozite.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu