(FOTO) Pericol de inundaţii pentru oraşele Ungheni, Leova şi Cantemir. Lacul Costeşti-Stânca a majorat volumul apei deversate

Embed:

Avertizare hidrologică pentru locuitorii din lunca Prutului. În următoarele zile, nivelul apei ar putea creşte cu până la doi metri, după ce administraţia lacului de acumulare Costeşti-Stânca a majorat volumul apei deversate, pentru a patra oară în ultima perioadă.

Avertizarea vine în contextul precipitaţiilor abundente din zilele trecute şi vizează perimetrul oraşelor Ungheni, Leova şi Cantemir.

În urma ploilor din munţii Carpați, în lacul Costeşti–Stânca a crescut semnificativ nivelul apei. Pentru a evita inundarea terenurilor agricole din apropiere, s-a decis evacuarea surplusului de apă în râul Prut. Ultima manevră de acest fel a fost făcută noaptea trecută.

Specialiştii spun, însă, că riscul de inundaţii în lunca Prutului este foarte mic.

"Mecanismul îl cobor în jos sau în sus. Aici avem un obturator. Şi îl coborâm de aici. Asta ar fi cam tot. E un sistem simplu", a menţionat Vasile Bejenari, inginer.

Prima deversare a fost făcută la începutul lunii mai. Responsabilii de la barajul Costeşti –Stânca spun că vor recurge la încă o astfel de manevră pentru că şi în zilele următoare se aşteaptă ploi în regiunea Carpaţilor. Hidrologii avertizează că precipitaţiile abundente din perioada mai-iulie ar putea afecta localităţile din lunca râurilor.

"Aceste ploi cad neuniform, abundent, pe arii restrânse şi produc aceste inundaţii a localităţilor aflate în zonele mai joase. Localnicii sunt rugaţi să aibă grijă de aceste canale de evacuare a apei", a explicat Valeriu Cazac, directorul Centrului Hidrologic.

Ultima dată, nivelul apei din lacul Costeşti –Stânca a depăşit norma admisibilă în 2010, dar nu a provocat inundaţii. Serviciul Hidrometeorologic de Stat precizează că rămâne în vigoare şi avertizarea privind creşterea volumului de apă până la un metru pe râul Nistru, în perimetrul localităţilor Naslavcea, Dubăsari şi Bender. Asta după ce s-au făcut deversări artificiale şi la hidrocentrala Dnevstrovsc.

Potrivit responsabililor din cadrul serviciului hidrometeorologic, deocamdată, nu există pericol de inundaţii în lunca Nistrului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu