Fostul şef al SIS Artur Reşetnicov a primit o inimă neagră

Embed:

Fostul director al Serviciului Informaţii şi Securitate Artur Reşetnicov a primit un anti-premiu pentru activitatea sa în timpul protestelor din aprilie 2009. Mai multe organizaţii neguvernamentale au protestat astăzi în faţa Parlamentului şi l-au acuzat pe fostul şef de la Securitate că a sfidat drepturile omului în acea perioadă. 

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Susţinerea Victimelor Torturii, mai mulţi activişti au dat foc unui dosar denumit simbolic 7 Aprilie. Ei au declarat că anume aşa fosta conducere a SIS-ului a procedat în noaptea de 7 aprilie 2009, când au fost distruse mai multe probe şi dosare. 

Activiştii susţin că Artur Reşetnicov se face responsabil de tăinuirea cazurilor de maltratare şi tortură: 

"Este o apreciere a societăţii civile referitor la prestaţia dumnealui în această funcţie".

"Să ruşinăm acei factori de decizie care atunci. În momentele de criză au sfidat drepturile omului fie prin acţiune deliberată sau prin inacţiune şi neprofesionalism". 

Pe de altă parte, fostul director SIS afirmă că este mândru de modul în care a gestionat situaţia din acea perioadă. 

"Chiar mă mândresc cu deciziile şi comportamentul ofiţerilor SIS pentru că am reuşit să menţinem stabilitatea, liniştea, pacea. Nu au decât să-l ia şi să meargă în Ucraina să vadă, cu regret, cu ce se termină astfel de acţiuni de destabilizare", a declarat Artur Reşetnicov.

Placa „Inima Neagră” a fost transmisă unui reprezentant al Cancelariei Parlamentului care va avea grijă ca ea să ajungă la deputat. Acest premiu simbol au mai fost oferit şi ministrului de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, şi judecătorului Mihail Diaconu. Următorul care se va învrednici de Inima Neagră va fi fostul şef al poliţiei muncipale Iacob Gumeniţă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu