Fostul şef al Penitenciarului nr.13, condamnat la patru ani de închisoare

Embed:

Fostul şef-adjunct al Penitenciarului nr.13 a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Chişinău pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice. De asemenea, fostul şef-adjunct al Penitenciarului nr.13 este privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de trei ani.

Alături de acesta au mai fost condamnaţi la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare alţi patru foşti angajaţi ai penitenciarului.

Din probele acumulate de procurori reiese că în perioada anilor 2009 – 2011, şeful-adjunct al penitenciarului a facilitat, în mod ilegal, angajarea unui deţinut în funcţia de hamal-muncitor auxiliar în cadrul detaşamentului de deservire gospodărească al Penitenciarului nr.13, funcţie, în care o zi de muncă prestată se echivalează cu două zile de ispăşire a pedepsei cu închisoarea.

Ulterior, contrar prevederilor legale, acelaşi deţinut a fost transferat în calitate de curăţător de canale şi tunele de canalizare, funcţia la care o zi de muncă se echivalează cu trei zile de executare a pedepsei cu închisoarea. De asemenea, la indicaţia fostului şef-adjunct al penitenciarului, condamnatul a fost tabelat precum că ar fi prestat anumite lucrări pe teritoriul instituţiei, deşi, în realitate, acest lucru nu s-a întâmplat.

Procurorii au mai stabilit că, la indicaţia abuzivă a fostului şef-adjunct al instituţiei penitenciare, specialiştii serviciului securitate au efectuat percheziţii în celula unui deţinut, de la care au ridicat un televizor, sistem audio, un frigider, precum şi alte bunuri personale, care nu au fost introduse în procesul-verbal de perchiziţie, acestea nefiind restituite.

Într-un alt episod, fostul sef-adjunct al Penitenciarului nr.13 este învinuit că, în intervalul lunilor februarie - mai 2012, acţionând de comun cu subalternii săi, prin denigrarea imaginii conducerii închisorii, urmărind scopul demiterii şefului penitenciarului, au escortat, în mod sistematic, o condamnată în birourile de serviciu ale instituţiei, unde, prin ameninţări, au influenţat-o să depună plângeri împotriva unui angajat al închisorii.

Deţinuta a fost impusă să declare că ar fi fost violată de către acel angajat şi impusă să întreţină relaţii sexuale cu un alt deţinut, de la care ar fi rămas însărcinată. Ulterior, inculpaţii au impus deţinuta să confirme declaraţiile denigratoare şi în faţa reprezentanţilor mass-media.

Urmărirea penală pe aceste cauze penale a fost exercitată de Procuratura militară Chişinău.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu