Fostul secretar al CMC şi trei aleşi locali au luat MITĂ DE PROPORŢII de la agenţi economici. Cum funcţiona SCHEMA FRAUDULOASĂ

Embed:
Fostul secretar al Consiliului Municipal Chişinău şi trei aleşi locali, condamnaţi pentru corupţie şi depăşirea atribuţiilor de serviciu au luat sume impunătoare de la mai mulţi agenţi economici pentru a urgenta darea în arendă a unor terenuri. Oamenii de afaceri apelau la consilierii municipali pentru ca proiectele să fie incluse pe ordinea de zi. Principalul figurant în dosar a fost Valeriu Didencu. Pe lângă mită, fostul secretar al CMC ar mai fi cerut să-i fie reparat şi automobilul, care aparţine fiicei sale.

"Avea un automobil deteriorat şi i-a fost promis să îi fie reparat gratis. Au fost promise focuri de artificii, i-a fost făcută o ofertă să participe la o afacere de import de caşcaval la care acesta nu ar fi trebuit să contribuie, practic ca investiţie cu nimic, însă profitul generat să fie împărţit pe cote părţi a câte 50 de procente", a declarat Eugen Balan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie.

Procurorii au deconspirat şi schema prin care agenţii economici intrau în posesia unor terenuri din zone importante din oraş.

"Se încercau diferite scheme în a obţine un teren micuţ, a obţine un teren aferent, ulterior a prelungi termenul de arendă pe acest teren, de a efectua o consctrucţie mică şi ulterior de a-i atribui un teren aferent acelei construcţii mici", a spus Balan.

Procurorii au prezentat în instanţă şi înregistrări video în care apar inculpaţii care discută cu oamenii de afaceri despre mita pe care urmau să o dea.

"Mijloacele băneşti sau sumele, ori se scriau pe foiţă ori se indicau cu mâna, cu degetele, ceea ce presupunea o anumită sumă bănească, chiar şi în negocieri deseori, ofertantul mitei oferea, hai să spunem o sumă indicând degetele, celălalt mărea suma", a conchis procurorul.

Fostul secretar al Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didencu şi consilierul Oleg Onișcenco a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Valeriu Ţîrdea - la trei ani cu suspendare. Pentru liberal-democratul Ghenadie Dumanschi magistraţii au dictat un an cu suspendare.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu