Fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru trădare de patrie

Embed:

Fostul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Decizia a fost luată în absenţa inculpatului care a fugit în Rusia. Magistraţii Tribunalului din Kiev au luat decizia după audierea procurorilor, a avocaţilor şi a martorilor din dosar şi după analizarea dosarului care conţine 75 de volume de documente.

În motivarea sentinţei, care conţine 143 de pagini, se arată că Ianukovici a sprijinit agresiunea rusă împotriva Ucrainei, a acţionat în complicitate cu autorităţile de la Moscova şi a încercat să justifice anexarea peninsulei Crimeea şi ocuparea teritoriilor din estul Ucrainei.

"Instanţa a stabilit că Ianukovici este trădător de ţară, care a acţionat conştient împotriva statului nostru", a declarat Ruslan Kravcenko, procuror militar al Ucrainei.

În replică, avocatul lui Ianukovici califică decizia instanţei drept o acţiune preelectorală, în contextul alegerilor prezidenţiale din ţara vecină, stabilite la 29 martie.

"Cu toţii înţelegem că pronunţarea sentinţei la etapa actuală reprezintă, indiscutabil, o acţiune de PR şi o agitaţie preelectorală a unor persoane cointeresate", a spus Alexandru Baidic, avocatul lui Victor Ianukovici.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Fostul lider de la Kiev, care a negat vehement acuzaţiile aduse, a mai fost învinuit de abuz de putere, dirijarea unor grupări infracționale, deturnare de fonduri publice şi uciderea a peste 100 de protestatari în timpul mişcării Euromaidan. Procesul lui Ianukovici a început în iunie 2017.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu