Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy cere un nou tratat european

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a cerut vineri, după victoria Brexit-ului la referendumul din Marea Britanie, un nou tratat european, care să prevadă în special întărirea controalelor la frontiere şi suspendarea procesului de extindere a Uniunii Europene (UE), informează AFP, potrivit Agerpres.

"Poporul britanic a ales şi luciditatea ne determină să spunem că acest sentiment de respingere este împărtăşit de mulţi francezi şi de mulţi alţi europeni. Ceea ce a spus poporul britanic, pot spune şi alte popoare ale Europei. Nu putem, nu trebuie să ignorăm aceasta", a subliniat Sarkozy.

Evocând o criză majoră a UE, preşedintele partidului Republicanii, aflat în opoziţie, a calificat drept 'urgentă' problema 'refondării profunde' a Uniunii, prin elaborarea unui nou tratat.

"Europa poate funcţiona fără britanici şi, de altfel, avem timp pentru a ne regândi relaţia cu vecinul nostru. În schimb, Europa, acum a celor 27, nu mai poate funcţiona de această manieră", a subliniat el.

În acest scop, Nicolas Sarkozy a cerut ca o reuniune a şefilor de stat şi de guverne din UE să ia decizia elaborării unui nou tratat, care să le arate popoarelor de pe continentul nostru că Europa este hotărâtă să-şi reia destinul în mâini.

Sarkozy sugerează ca acest tratat să fie elaborat pe cinci paliere: respectarea frontierelor externe ale UE, punerea în funcţiune a unui guvern economic al zonei euro, concentrarea competenţelor UE pe vreo zece priorităţi strategice şi o mai bună funcţionare instituţională.

"Nu în ultimul rând, procesul de extindere a Europei trebuie să fie în mod clar stopat, până la noi ordine. Turcia nu-şi are locul în UE', a spus Sarkozy.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu