Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei pe un termen nelimitat

Embed:

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a anunţat că intră în greva foamei pe un termen nelimitat. Aceasta şi-a motivat decizia prin amânarea de către Guvernul de la Kiev a semnării acordului de Asociere cu UE. Între timp, liderii de la Bruxelles au adoptat o declaraţie comună în care menţionează că oferta europeană pentru Ucraina rămâne valabilă.

Iulia Timoşenko a transmis o scrisoare prin avocatul său care a citit-o în faţa prostestatarilor adunaţi în centrul Kievului. Fostul premier ucrainean îi cere preşedintelui Victor Ianukovici să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. De cealaltă parte, Ianukovici declară că, deşi a decis să amâne negocierile cu Bruxelles-ul, ţara îşi menţine parcursul european. 

"Vreau să subliniez următorul lucru: alternativă la construirea unei societăţi bazate pe standardele europene nu există. Iar politicile mele pe această cale au fost şi vor continua să fie unele consistente. Reformele pe care le realizăm demonstrează faptul că mergem pe calea europeană", a declarat Ianukovici.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a explicat că hotărârea privind amânarea negocierilor cu UE a fost determinată de situaţia critică a economiei Ucraineai şi lipsa de sprijin din partea Fondului Monetar Internaţional.

Vremea rea nu i-a oprit pe ucraineni să protesteze. Sute de oameni au mărşăluit prin centrul Kievului, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

"Cerem demisia Guvernului Azarov, după ce a luat decizii care nu corespund intereselor naţionale ale Ucrainei şi contravin principiilor de integrare europeană", a anunţat liderul formaţiunii UDAR, Vitali Kliciko. 

Duminică, peste 100.000 de oameni au luat cu asalt centrul Kievului, la cel mai mare protest de după Revoluţia Portocalie din 2004. Poliţia a folosit gaze lacrimogene, în timp ce manifestanţii au încercat să rupă cordonul forţelor de ordine. Reprezentanţii Guvernului de la Kiev au declarat că suspendă negocierile cu Uniunea Europeană ca să-şi normalizeze relaţiile economice cu Rusia şi alte ţări din CSI.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu