Fostul premier Iurie Leancă: Năstase pune în pericol viaţa şi integritatea cetăţeanului

Embed:

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, s-ar face vinovat de scurgerea de informaţii a datelor cu caracter personal, fapt ce pune în pericol viaţa şi integritatea cetăţeanului. Acuzaţia vine din partea fostului premier Iurie Leancă, care, recent, a traversat frontiera de stat, iar informaţiile privind ora, punctul de trecere, maşina în care se afla şi suma de bani pe care o avea la el au apărut în presă.

Prin urmare, fostul premier susţine că îi va da în judecată pe cei care au comis abuzuri. Andrei Năstase nu a venit, deocamdată, cu o reacţie la acest subiect.

În ultimele zile, unele portaluri de ştiri au scris despre faptul că Iurie Leancă a traversat frontiera de stat cu un paşaport diplomatic nevalabil şi că aveau la el 50 de mii de euro.

Pe pagina sa de Facebook, Iurie Leancă a concretizat că paşaportul diplomatic este valabil până în 2024, a fost eliberat, potrivit Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în calitate de fost prim-ministru şi conform statutului de ambasador extraordinar plenipotenţiar obţinut în 2000.

Ministerul de Externe, condus de exponentul guvernării Nicu Popescu, nu a reacţionat, deocamdată, la informaţiile din presă privind ilegalitatea paşaportului diplomatic al lui Iurie Leancă.

Cât despre cei 50 de mii de euro, Iurie Leancă susţine că sunt economiile sale agonisite în perioada în care a lucrat ca diplomat la Haga, cu un salariu de 10 mii de euro lunar, dar şi pe vremea când a fost vicepreşedinte al unei companii prospere din Moldova. Fostul premier a mai adăugat că suma de bani se regăseşte şi în declaraţia de avere, şi extrasul bancar. Mai mult, aceasta spune că a declarat suma de bani la vamă şi a completat toate actele necesare. 

Totuşi, Iurie Leancă se arată indignat că aceste informaţii, care pot fi utilizate strict în scopuri vamale şi au fost oferite în conformitate cu legea au apărut în presă.

"Prin astfel de aşa-numite “bombe”, actuala guvernare încearcă să distragă atenția de la cum își partajează funcțiile, cum organizează aşa-numitele concursuri, dar şi cum măresc taxele nejustificat și opac", susţine Leancă.

Mai concret, fostul premier îl acuză pe Andrei Năstase, ministrul de Interne, în subordinea căruia se află Poliţia de Frontieră, de răspândirea informaţiilor false. Potrivit lui Iurie Leancă, liderul PPDA înţelege "dezoligarhizarea" statului prin filarea oponenţilor politici. Scopul final al acestor acţiuni ar fi însă crearea unei percepții eronate în spaţiul public precum că ar încerca să scoată bani murdari din ţară.

Andrei Năstase nu a răspuns la telefon pentru a răspunde acuzaţiilor ce i se aduc. În consecinţă, fostul premier anunţă că se va adresa în instanţa de judecată pentru a cere tragerea la răspundere a celor care au permis scurgerea de informaţii care au un caracter personal. De asemenea, va cere despăgubiri morale, pe care le va dona.

La rândul lor, reprezentanţii Serviciului Vamal precizează, într-un răspuns oficial pentru postul nostru de televiziune că, în privinţa lui Iurie Leancă, nu a fost semnalată o fraudă vamală.

Cât despre informațiile confidențiale, aceştia recunosc că nu pot fi divulgate, nu pot fi folosite de funcționarul vamal în scop personal şi transmise unor terți sau autorităților publice, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație. 


loading...

Lasă un comentariu