Fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pîrlog şi fostul ministru al Apărării Valeriu Pleşca vor să ocupe fotoliul de procuror general

Embed:

(UPDATE 16.01) Comisia specială pentru selectarea unui candidat la fotoliul de procuror general a tras linia. Astfel, până la această oră au depus dosarele opt persoane, printre care procurori şi foşti miniştri. Şi juristul Mihai Petrache a depus dosarul pe ultima sută de metri. În perioada 1997–1999, a fost consilierul preşedintelui Petru Lucinschi pe probleme juridice, iar din 2001 şi până în 2005 a fost deputat în Parlament. În prezent, este preşedintele Partidului Uniunea Centristă.

(UPDATE 15.03) Încă un candidat s-a înscris în cursa pentru şefia Procuraturii Generale. Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca, şi-a depus dosarul pentru funcţia de procuror general. Pleșca s-a născut pe 8 noiembrie 1958, în satul Dumitreni din raionul Florești. A fost numit în 2004 în funcția de ministru al Apărării şi reconfirmat în această funcţie în 2005, în Guvernul Tarlev. Pleşca a fost eliberat din funcția de ministru al Apărării pe 11 iunie 2007, fără a se menționa cauzele demiterii. În octombrie 2010, și-a depus candidatura pentru alegerile legislative, dar nu a trecut pragul electoral pentru a accede în Parlament.

(ORA 14.10) Fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog, şi-a depus dosarul pentru funcţia de procuror general. Pîrlog s-a născut la 28 iulie 1974, în orașul Nisporeni. A studiat între anii 1992–1997 la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Departamentul Drept, specialitatea – Drept internațional. Pe 20 septembrie 2006, prin decretul Președintelui Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog este numit în funcția de ministru al Justiției. El și-a păstrat funcția de ministru și în noul Guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. La 14—25 septembrie 2009 a deținut interimatul șefiei cabinetului de miniștri, înainte ca guvernarea să fie transferată de la comuniști la Alianța pentru Integrare Europeană.

Până în prezent, au fost mai fost depuse cinci dosare. Este vorba despre fostul viceministru al Afacerilor Interne, Boris Muravschi, fostul procuror Tudor Suveică, procurorul Gheorghe Nogai şi avocaţii Ilie Rotaru şi Mihail Ploşniţă.

Depunerea dosarelor pentru a ocupa postul de procuror general are loc până astăzi, la ora 16.00. Pachetul de acte trebuie să conţină date biografice, declaraţia de avere şi interes, un certificat medical de la psihiatru şi psiholog, dar şi o recomandare din partea unei personalităţi din domeniul jurisprudenţei. Pentru a fi numiţi în funcţia de procuror general, candidaţii trebuie să propună un program managerial de activitate, să demonstreze că au o reputaţie impecabilă şi să confirme că nu au interese ascunse. Membrii Comisiei spun că în baza dosarelor recepţionate va fi selectat candidatul care, ulterior, va fi propus Parlamentului.

Comisia specială urmează să prezinte Parlamentului, candidatul selectat până la 30 martie. "Se vor întocmi fişe speciale de evaluare, conform criteriilor enunţate public care includ profesionalismul, buna reputaţie, experienţa de muncă, experienţa managerială. În rezultatul respectivelor audieri, a completării fişelor, a calităţii dosarelor, comisia se va întruni în şedinţă pentru a decide candidatul care va fi prezentat preşedintelui Parlamentului", a declarat preşedintele Comisiei, Corneliu Gurin.

Funcţia de procuror general a rămas vacantă după ce precedentul şef al Procuraturii, Valeriu Zubco, a demisionat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu