Fostul lider separatist Evgheni Şevciuc a fost condamnat la 16 ani de închisoare

Embed:

Fostul lider separatist Evgheni Şevciuc a fost condamnat la 16 ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată ieri în lipsa inculpatului, de aşa-zisa Curte Supremă de Justiţie de la Tiraspol.

Şevciuc a fost găsit vinovat de luare de mită în proporţii deosebit de mari şi abuz de putere, infracţiuni comise în perioada în care a condus regiunea transnistreană.

Pe lângă cei 16 ani de puşcărie, instanţa a decis ca Şevciuc să mai plătească o amendă de 600 de milioane de ruble transnistrene, echivalentul a 32 de milioane de euro.

"Şevciuc Evgheni Vasile a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare care i s-au adus. Este vorba despre două capete de acuzare privind luare de mită în proporţii deosebit de mari şi trei capete de acuzare privind depăşirea atribuţiilor de serviciu", a spus Alexandr Storokuj, şeful aşa-zisei procuraturi de la Tiraspol. 

Presa din stânga Nistrului scrie că între 2012 şi 2016, perioadă în care a fost lider al regiunii, Şevciuk a creat o schemă prin care a sustras cel puţin opt milioane de dolari din bugetul transnistrean.

La fel, acestuia i se incriminează că a obţinut prin abuz de putere beneficii de la o fabrică de produse alcoolice, care îi transfera câte 12 eurocenţi pentru fiecare litru de spirt vândut.

Cea mai gravă acuzaţie ţine de faptul că şi-ar fi însuşit bani din pensiile şi salariile bugetarilor.

"Această infracţiune a creat probleme multor familii. De ce? Pentru că în fiecare familie a existat câte un bugetar sau un pensionar. Un caz de o asemenea amploare şi cu asemenea consecinţe nu am întâlnit de-a lungul carierei", a spus Dmitrii Minikovskii, anchetator.

Şevciuk a fost lipsit de distincţiile de stat pe care le-a obţinut în timpul mandatului său.

După ce va ieşi din închisoare, nu va putea ocupa funcţii publice pe o perioadă de cinci ani.

Într-o postare pe Facebook, Evgheni Şevciuk a scris că sentinţa nu este bazată pe probe legale. El a mai menţionat că avocaţii săi nu au avut acces la toate informaţiile din dosarul în care era vizat, iar audierea martorilor pe care apărătorii lui i-au propus au fost refuzaţi. Acuzatul insistă că dosarul său este fabricat la comandă.

Fostul lider separatist are la dispoziţie o săptămână pentru a contesta decizia.

Evgheni Şevciuk a părăsit regiunea transnistreană în iunie 2017, după ce deputaţii aşa-zisului soviet suprem i-au retras imunitatea la cererea procurorilor.

Presa a scris că acesta s-ar ascunde la Chişinău. Pe reţelele de socializare, Şevciuk a postat imagini cu el în Federaţia Rusă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu