Fostul lider al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, a fost obligat să depună mărturii în dosarul fostului său camarad Radovan Karadzici

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a emis o citaţie pe numele fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, care va trebui să depună mărturie în procesul lui Radovan Karadzici, camaradul său din războiul Bosniac, transmite mediafax.ro.

"Camera aprobă cererea", au afirmat judecătorii Tribunalului într-o decizie datată miercuri, amintind că citaţia de a compărea la proces a fost emisă la solicitarea lui Radovan Karadzici.

Acesta din urmă, acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, vrea ca Ratko Mladici, căruia i se aduc aceleaşi acuzaţii într-un proces separat, să depună mărturie în favoarea sa.

Mladici a refuzat totuşi să depună mărturie în procesul lui Karadzici, invocând starea sa de sănătate şi timpul pe care trebuie să îl consacre propriului proces în faţa TPI.

Aceste argumente au fost respinse de judecători, care au apreciat că Mladici, în calitate de lider militar al sârbilor din Bosnia este "singurul care poate oferi informaţii pe care le-a transmis sau nu acuzării în legătură cu numeroase evenimente de care este acuzat". Mărturia lui Mladici este prevăzută pentru luna ianuarie.

Karadzici şi Mladici, în vârstă de 68 şi, respectiv, 71 de ani, sunt acuzaţi că au orchestrat epurarea etnică din Bosnia din timpul unui război soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate în perioada 1992-1995.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu