Fostul director executiv al sucursalei estoniene a Danske Bank, găsit mort

Embed:

Fostul director executiv al sucursalei estoniene a Danske Bank a fost găsit mort în curtea casei sale. Banca e implicată într-un scandal de proporţii legat de o uriaşă operaţiune de spălare de bani, prin care 200 de miliarde de dolari proveniţi din Rusia au ajuns în alte bănci din Occident.

Bancherul Aivar Rehe fusese dat dispărut încă de luni, iar poliția l-a găsit abia în această dimineață. Potrivit oamenilor legii, bărbatul s-ar fi sinucis.

Aivar Rehe și-a dat demisia anul trecut. El fusese audiat doar în calitate de martor în dosar. Totuși, pe numele directorului executiv al Danske Bank, Thomas Borgen, și a 18 angajați ai filialei estoniene au fost deschise dosare penale. După Danske Bank, și alte instituții financiare au fost vizate de scandaluri asemănătoare.

Deutsche Bank și Swedbank sunt de asemenea implicate în spălarea de bani rusești. Printre autorii celei mai mari scheme de spălare a banilor ruseşti se numără şi raiderul nr 1 în CSI, Veaceslav Platon, care în perioada 2010 - 2014 a spălat 20 de miliarde de dolari prin intermediul Moldinconbank.

Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau spre o bancă din Letonia, iar apoi în mai multe conturi off-shore. Platon a fost reţinut la Kiev şi condamnat în Republica Moldova la 25 de ani de închisoare.

Totodată, mai mulţi judecători şi executori judecătoreşti implicaţi în spălătoria rusească au fost reţinuţi, iar dosarele acestora au fost expediate în instanţele de judecată.

Lasă un comentariu