Fostul deputat Iurie Bolboceanu, ARESTAT pentru SPIONAJ și TRĂDARE DE PATRIE

Embed:

(UPDATE 14:37) Iurie Bolboceanu a fost arestat pentru 30 de zile.

(14:08) Fostul deputat Iurie Bolboceanu este cercetat penal pentru spionaj și trădare de Patrie. 

Fostul demnitar a fost racolat în urmă cu mai mulți ani de servicii secrete străine. Urmărirea penală pe acest caz a durat aproximativ şapte luni și a fost constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre un fost funcționar din Republica Moldova cu un ofițer sub acoperire din altă țară. 

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

"Este o premieră când un spion este surprins transmițând informații secrete. În acest fel, am stopat acțiuni ce atentează la securitatea națională", a declarat vicedirectorul SIS, Alexandru Balan.

Suspectul a transmis serviciilor secrete străine informații cu caracter secret.

Acasă la fostul deputat au fost efectuate percheziții, unde a fost găsit un telefon mobil pentru a purta discuții în secret cu acel agent sub acoperire. Totodată, au fost găsiți 23.000 de dolari, bani pe care i-ar fi obținut drept remunerare pentru informațiile divulgate.

Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, întâlnirile dintre Bolboceanu și agentul sub acoperire aveau loc cam o dată în lună şi se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Tranferul de informații se făcea printr-un laptop specializat, iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari.

Ex-demnitarul a fost reţinut pentru 72 de ore. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea pentru comiterea infracţiunii pentru trădare de patrie, riscă o pedeapasă de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu