Fostul consilier al lui Plahotniuc: "Timofti e slab. Nu va putea interveni în conflicte de împărţire a businessului în Moldova"

Noul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, nu va putea interveni nici în conflictele legate de împărțirea puterii, nici în competiţia ce se va forma în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. Acesta va fi un şef de stat slab. Cel puţin aşa susţine fostul consilier a lui Vladimir Plahotniuc, Cozmin Guşă, notează newsin.ro.

Guşă susţine că alegerea lui Nicolae Timofti va avea ca efect stabilizarea direcției parlamentaro-administrative a Moldovei pentru o anumită perioadă, iar pentru comunişti va reprezenta un dezavantaj temporar. Asta pentru că PCRM a înregistrat o înfrângere, ceea ce-i postează pentru o perioadă în afara jocului politic. "Totodată, vom asista la declanșarea acțiunilor de PR politic în interiorul AIE pentru că, stabilizându-și puterea, formațiunile din interior vor declanșa o competiție între ele pentru a reuși să genereze o simpatie care să se materializeze în voturi la următoarele alegeri", a precizat Cozmin Gușă.

Analistul politic din România este de părere că noul președinte nu va putea aplana eventualele conflicte din coaliția de guvernare. "Nu vor mai fi conflicte legate de dezmembrarea Alianței, ci conflicte legate de împărțirea puterii și a businessului din Moldova, care sunt total diferite de zona de experienţă a domnului Timofti. Dânsul nu are o statură publică și politică care să-i permită să intervină în acest gen de conflicte", a spus Cozmin Gușă.

Expertul menţionează că Timofti va fi un preşedinte slab şi nu va avea o influență prea mare în jocul politic. "Președintele Moldovei nu are foarte mare putere decât în cazul în care este ranforsat de către o forță politică importantă. În acest moment, el este susținut de către trei forțe politice, PDLM, PD și PL, care în sine vor fi într-o competiție accelerată în perioada următoare. Deci îi va fi foarte greu să accepte sprijinul doar uneia dintre aceste trei forțe, așa că va fi un președinte slab", punctează Gușă.

Amintim că, Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte cu votul a 62 de deputaţi. Acesta urmează azi să fie învestit oficial în funcţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu