Foști angajați ai MAI, implicaţi în mai multe SCHEME FRAUDULOASE. Ce riscă infractorii

Poliția a destructurat o grupare ce coordonează şi dirijează mai multe scheme frauduloase. Potrivit oamenilor legii, în urma investigațiilor efectuate de forțele de ordine s-a stabilit că din grupare fac parte mai multe persoane, dintre care și foști angajați a Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, pe parcursul anilor 2012-2015 membrii grupului au dirijat activitatea infracțională a 18 întreprinderi, majoritatea având ca gen de activitate transportul de pasageri în regim de taxi. La moment, activează numai cinci întreprinderi în domeniul transportului de pasageri în regim de taxi.

Totodată, membrii grupului criminal figurează în cadrul acestor întreprinderi în calitate de foști s-au actuali fondatori, angajați, administratori sau conducători. De asemenea, în calitate de actuali fondatori și conducători ai acestor întreprinderi, figurează persoane ce au domiciliul și viza de reședință în regiunea transnistreană, și anume în orașul Bender. Aceste persoane făcând parte din categoria păturilor social vulnerabile, care pe parcursul ultimilor 10 ani de zile nu au fost angajați oficial în câmpul muncii.

În cadrul întreprinderilor au fost angajați neoficial la muncă, persoane fizice, ce activau în cadrul întreprinderilor cu automobilele personale, prestând aceleași servicii de transportare a pasagerilor în regim de taxi. Sumele de bani erau predate de șoferi la finele zilei de lucru persoanelor responsabile din cadrul întreprinderilor, astfel, banii nu erau reflectați în evidențele contabile a acestora.

Totodată, șoferii automobilelor de taxi nu eliberau bonurile de casă conform serviciilor acordate, iar registrele mașinii de control și casă nu erau completate zilnic, așa cum este prevăzut de legislația Republicii Moldova, având posibilitatea de a se eschiva de la plata impozitelor.

Veniturile ilegale obținute sunt folosite de factorii de decizie ce administrează schema infracțională în procurarea imobilelor atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și peste hotare.

Poliţia a inițiat o cauză penală în baza art. 244 alin 2 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de "Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor" se pedepsesc cu până la şase ani de închisoare sau o amendă de până la 100.000 de mii de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu