Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, foarte aproape să devină primul procuror șef al UE

Embed:

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi este foarte aproape să devină primul procuror șef al Uniunii Europene. Asta după ce Consiliul UE a votat pentru numirea ei în funcție.

Rezultatul a fost unul covârșitor în favoarea ei, cu 17 voturi pentru din totalul de 22. Candidatura ei urmează să fie înaintată la vot și în Consiliul European, dar acesta este doar o formalitate și numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine. 

Kovesi așteaptă încă de la începutul anului să devină procuror șef al UE.  Deși a devenit favorită la funcție în urma mai multor voturi din comisiile Parlamentului European, candidatura sa n-a fost susținută chiar de Consiliul UE în perioada în care această instituție era prezidată de România. Între timp, contracandidatul ei, francezul Jean-Francois Bohnert, s-a retras din cursă.

Procurorul-șef al blocului comunitar va avea un mandat pe șapte ani, care nu poate fi reînnoit.  Această funcţie a fost instituită recent, printr-un Regulament aprobat de Consiliul European încă pe 12 octombrie 2017.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu