Fost vicepreședinte al Parlamentului, despre propunerea Maiei Sandu: E mai ușor să modifici un proiect de lege decât o lege

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, spune că premierul Maia Sandu ar trebui să trimită spre avizare Comisiei de la Veneția proiectele de legi și nu legile deja votate.

"Doamna Sandu propune să fie trimis la avizare nu proiectul de modificare a Legii Procuraturii, ci Legea adoptată prin asumare de răspundere. Or aceasta este o mare diferență. Cea mai bună practică, într-adevăr, este să trimiți la avizare proiectele de legi și nu legile. În cazul în care vor există obiecții din partea Comisiei de la Veneția, va fi mult mai ușor să modifici un proiect de lege decât o lege deja intrată în vigoare, nemaivorbind de o eventuală necesitate de abrogare a acestei legi ca fiind una neconformă bunelor practici. Chiar și mult criticatul sistem electoral mixt nu a fost votat în lectura finală până nu a venit avizul Comisiei de la Veneția. Dacă se dorește cu adevărat ieșirea din această criză politică, consider că ar fi bine chiar azi să fie consultată Comisia de la Veneția asupra celei mai bune căi de a obține acest aviz la care se face referință din partea ambelor tabere", a menţionat Valeriu Ghilețchi, într-o posatre pe pagina sa de Facebook.

PUBLIKA.MD aminteşte că socialiştii au respins propunerea Maiei Sandu şi spun că nu-şi vor retrage moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că premierul trebuie mai întâi să renunţe la proiectul de lege pentru care şi-a asumat răspunderea, şi apoi să solicite opinia Comisiei de la Veneţia.

Citeşte şi: PSRM: Singura soluţie, Maia Sandu să-și retragă proiectul

Amintim că şefa Executivului a cerut fracţiunii PSRM să-şi retragă moţiunea de cenzură, iar în schimb, a promis că nu va propune CSP candidaţi la funcţia de procuror general, până când proiectul de lege pentru care şi-a asumat răspunderea nu va fi avizat de Comisia de la Veneţia. Propunerea a fost făcută de Maia Sandu în cadrul unui breafing de presă.

Citeşte şi: Premierul Maia Sandu propune o nouă soluţie pentru depăşirea crizei politice (VIDEO)

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu