Fost vicedirector CNA: Miza controalelor la PA şi PCCOCS ar putea fi transferul lui Platon în Ucraina

Embed:
Miza controalelor efectuate de Procuratura Generală la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și de la Procuratura Anticorupție ar putea fi anularea procedurii de extrădare din Ucraina a omului de afaceri Veaceslav Platon și transferul lui în statul vecin. De această părere este fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă. Potrivit ei, prin efectuarea acestor controale s-ar putea să se creeze o „perdea de fum” în spatele căreia s-ar putea să aibă loc procedura de transferare, transmite IPN.

Cristina Țărnă susține că în perioada când au avut loc controalele la PA și PCCOCS s-au întâmplat mai multe lucruri legate de Veaceslav Platon, inclusiv audierea lui pe 31 decembrie și cererea autorităților ucrainene de a fi anulată cererea de extrădare a omului de afaceri.

Potrivit ei, cazul fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari este legat, la fel, de un denunț pe care l-a făcut Veaceslav Platon. „Mie mi se pare că prea puțină atenție se acordă legăturii cauzale a tot ceea ce se întâmplă. Dacă vom asista la anularea extrădării și transmiterea lui Platon în Ucraina, s-ar putea să fie asta miza controalelor și dosarului lui Viorel Morari, s-ar putea să fie acea perdea de fum ca să se atragă mai puțină atenție și mai puțină mediatizare pe extrădarea lui Platon”, a menționat fosta vicedirectoare a CNA la TV8, transmite IPN.

PUBLIKA.MD precizează că așa-numitul raider numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, a fost condamnat în ţara noastră la 30 de ani de închisoare în două dosare penale. Primul pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii.

Iar în cel de-al doilea a fost acuzat de corupere activă într-o cauză penală de prejudiciere a unor companii de asigurări. Pe rol mai este un dosar în care Platon este acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. În această anchetă, Platon mai riscă până la zece ani de puşcărie.

Recent, procurorul general de la Kiev, Ruslan Riaboshapka, i-a transmis o scrisoare oficială omologului său de la Chişinău, Alexandr Stoianoglo, prin care a cerut să se ia toate măsurile necesare pentru reîntoarcerea lui Platon în Ucraina.  

CITEŞTE ŞI: Ucrainenii îl vor înapoi pe Veaceslav Platon. Procurorul general de la Kiev a venit cu o solicitare către omologul său de la Chişinău

 

loading...

Lasă un comentariu