Fost ministru de Interne critică reforma MAI. "Acum ce va spune şeful Inspectoratului de Poliţie, aceea va fi"

Reforma Ministerului de Interne nu va avea success şi nu va aduce rezultatele aşteptate, dacă va exista centralizarea excesivă. Mai mult, Ministerul de Interne a greşit atunci când a subordonat Departamentul de Urmărire Penală Inspectoratului General de Poliţie. Declaraţiile au fost făcute de fostul ministru al Afacerilor Interne Victor Catan, pentru radio Europa Liberă.

"Ministerul de Interne a făcut o gafă foarte mare prin faptul că a subordonat Departamentul de Urmărire Penală Inspectoratului General de Poliţie şi l-a transformat într-o subdiviziune specializată. Conform Codului de Procedură Penală, această structură trebuia să fie independentă organizaţional, ca să-şi exercite funcţia. Acum se află în subordinea Poliţiei şi ce va spune şeful Inspectoratului de Poliţie, aceea va fi. Poliţia şi-a asumat obligaţiuni care nu sunt în competenţa ei, cum este asigurarea măsurilor de înfăptuire a justiţiei, cu aducerea martorilor, escortarea deţinuţilor şi alte funcţii care nu sunt în competenţa sa", a spus Victor Catan.

De asemenea, fostul ministru consideră că şi lichidarea Poliţiei Municipale este o decizie proastă.

"Lichidarea poliţiei municipale este cea mai gravă situaţie, care poate duce la lichidarea sistemului de ocrotire a ordinii publice în localităţi. Asta pentru că autorităţile publice puteau să finanţeze Poliţia Municipală, să asigure baza tehnico-materială, ei puteau cere de la poliţie când, unde, cine şi cum trebuie să acţioneze pentru asigurarea ordinii. Actualmente - nu. Va veni din centru cineva să patruleze localităţile şi ce vor vedea? Criminalii, când văd maşinile de patrulare, se vor duce într-o parte şi vor cădea sub presiunea poliţiei oamenii cinstiţi, care respectă legea", a menţionat fostul şef de la Interne.

Publika.md aminteşte că, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean, instituţia se va ocupa doar de elaborarea politicilor publice în domeniul asigurării ordinii de drept, iar activitatea poliţiştilor va fi gestionată de Inspectoratul General al Poliţiei.

Menţionăm că Victor Catan a fost şef la MAI din septembrie 2009, până la începutul lui 2011, când nu s-a mai regăsit în noul Cabinet de miniştri, format după alegeri. El a fost înlocuit cu Alexei Roibu, demis şi el ulterior. Victor Catan este membru al PLDM, formaţiune care la desemnat, anterior, la funcţia de ministru de Interne.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu