Fost judecător, cercetat penal. Ciugureanu se declară nevinovat şi spune că va contesta decizia CSM

Embed:

Fostul magistrat de la Curtea de Apel Chişinău, Mihail Ciugureanu, va fi cercetat penal pentru emiterea unor decizii ilegale cu bună-ştiinţă şi abuz în serviciu. Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat undă verde procurorilor la începerea urmăririi penale pe numele ex-judecătorului.

Suspectul, care se declară nevinovat, va contesta decizia CSM. 

În timpul şedinţei, care a avut loc cu uşile închise, Mihail Ciugureanu însoţit de avocatul său, a adus numeroase argumente membrilor CSM în speranţa că aceştia nu vor da aviz pozitiv solicitării procurorului general.

"S-a apărat în sensul dat. Dumnealui declară că este nevinovat", a spus şeful CSM, Viorel Micu. 

Eduard Harunjen afirmă, însă că existe probe privind învinuirea pentru două capete de acuzare a fostului magistrat.

"Pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri vădit ilegale şi pentru abuzul de serviciu. Este vorba de un caz de insolvenţă pe care îl gestiona judecătorul şi unde procurorii au intrat în posesia unor informaţii, care aduceau şi nişte circumstanţe legate de interesul acestui magistrat", a spus procurorul general, Eduard Harunjen. 

Eduard Harunjen a refuzat să spună deocamdată ce interes a avut suspectul pentru emiterea deciziilor ilegale.

Tot astăzi, membrii CSM şi-au dat acordul şi la alte acţiuni de urmărire penală, inclusiv reţinerea şi arestarea lui Ciugureanu.

"I s-a încriminat săvârşirea a două infracţiuni şi ţinând cont de aceasta, Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul pentru a da posibilitatea procurorului, organului de urmărire penală, pentru a verifica toate circumstanţele", a spus şeful CSM, Victor Micu. 

Ciugureanu şi-a dat demisia în primăvara acestui an din funcţia de judecător al Curţii de Apel Chişinău.

În ultimii ani, acesta a fost vizat în mai multe anchete jurnalistice. Una dintre investigaţii a scos la iveală schemele prin care mai multe terenuri din centrul Capitalei au ajuns în mâini private.

Autorităţile publice locale au fost obligate să-i vândă lui Ciugureanu un teren din proprietate publică. Asta după ce Curtea de Apel, instanță în care magistratul activa, a emis o decizie în acest sens.

Presa a mai a scris că fostul judecător împreună cu alţi patru colegi, între care Marina Anton, ar fi modificat intenţionat textul unei hotărâri judecătoreşti, în 2014. Atunci, o femeie a cerut să-l decadă pe soţul său din drepturile părinteşti.

În instanță, magistraţii au respins cererea reclamantei.

Dar în partea motivată a deciziei, au indicat contrariul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu