Fost director ANRE prezice creștere usturătoare a prețului la gaze

Fostul director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) Victor Parlicov a scris pe pagina sa de Facebook că scumpirile nu se opresc. După ce a fost majorat tariful la energia electrică, pentru gaze vom plăti și mai mult. 

"Cât toți vorbesc despre creșterea tarifelor la energia electrică, vreau să vă anunț că tarifele la gaze vor crește și mai mult - nici nu vreau să vă sperii cu cifrele... Așa că, dacă Dl Președinte Dodon Igor vrea să amelioreze situația, trebuie să se grăbească, mai ales că n-ar trebui să fie prea dificil: în prezent, Federația Rusă aplică o taxă pentru exportul gazelor naturale, în mărime de circa 30%... Pentru consumatorii din Republica Moldova - ar fi simțitor, mai ales dacă luăm în considerare faptul că cea mai mare parte din gaze naturale livrate de Gazprom în R.Moldova este consumată în regiunea transnistreană... Iar pentru bugetul Federația Ruse - o cifră infimă...

Popular vorbind, dacă și-au asumat și rușii (prin Kozak) de rând cu UE și SUA nănășia la nunta asta (chiar și temporară, deocamdată) ACUM-PSRM, păi să contribuie și ei la masa mare.", a scris Parlicov. 

PUBLIKA.MD amintește că vineri, ANRE a majorat tarifele la energia electrică cu până la 15%. 

Consumatorii Gas Natural Fenosa vor trebui să scoată din buzunare cu 10 bani mai mult pentru un kilowat oră, adică un leu şi 89 de bani. Oamenii din nordul ţării vor fi şi mai afectaţi. Aceştia vor plăti un tarif de doi lei şi 23 de bani. Suma este cu 29 de bani mai mult decât prețul actual. 

Companiile îşi motivează cererea prin deprecierea leului, majorarea salariului minim garantat, dar şi scumpirea energiei electrice de import. Anul trecut, la propunerea Guvernului Filip, energia electrică pentru consumatorii Gas Natural Fenosa s-a ieftinit cu 20 de bani, iar pentru cei din nordul ţării, cu 21 de bani.

Noi le tarife vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul oficial. 

Lasă un comentariu