Fost biograf al lui Putin, despre absenţa acestuia: Se dau lupte pentru a doua poziţie în stat

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a mai apărut în public de pe 5 martie, absenţa sa ducând la numeroase speculaţii, unele chiar afirmând că liderul de la Kremlin ar fi murit.

Analiştii sunt de părere că absenţa lui Putin poate sugera o luptă de putere la Kremlin, asasinarea opozantului Boris Nemţov fiind punctul de început al acesteia, scrie Business Insider, citat de mediafax.ro.

Andrei Illarionov, fost consilier pe politică economică al preşedintelui rus, a scris pe blogul său că absenţa liderului sugerează o lovitură la palat.

Jurnaliştii de la Business Insider au luat legătura cu Alexander Rahr, analist politic german şi fost biograf al lui Vladimir Putin. Acesta a declarat că au devenit vizibile facţiuni în mijlocul puterii de la Kremlin şi este posibil să aibă loc câteva schimbări. 

Rahr susţine că "au explodat lupte pentru cea de-a doua poziţie în stat", ocupată în prezent de Dmitri Medvedev.

"Vladimir Putin nu este mort. Aceste informaţii incorecte sunt din presa ucraineană. Va apărea săptămâna viitoare, şi-a luat o săptămână de vacanţă. Nimeni nu a spus nimic despre asta pentru că este dificil să explici acest lucru publicului", a declarat Alexander Rahr.

Referitor la Dmitri Medvedev, Rahr a declarat că în timpul mandatului de preşedinte, acesta a divizat elita puterii din Rusia, politicienii din serviciile de securitate sau militare, cum ar fi FSB sau KGB-ul sovietic pierzându-şi influenţa. În prezent, aceştia recuperează ceea ce au pierdut. Medvedev nu are aproape nicio putere de decizie, însă Putin nu îl va elibera din funcţie deoarece este cea mai loială persoană a sa.

Fostul biograf al preşedintelui rus susţine că lupta dintre diverse facţiuni ale puterii de la Kremlin a devenit vizibilă, miza acestora fiind să îl elimine de la putere pe Dmitri Medvedev. Motivul pentru aceste eforturi ar fi că, în cazul în care Vladimir Putin păţeşte ceva, Medvedev devine automat preşedintele în funcţie.

Zvonuri potrivit cărora Vladimir Putin ar fi bolnav au apărut pe Internet şi în presă, după ce liderul de la Kremlin nu a mai fost văzut în public de mai bine de o săptpmână.

Putin a apărut ultima dată în public pe 5 martie, când s-a întâlnit cu premierul italian Matteo Renzi, la Moscova.

Putin, în vârstă de 62 de ani, mai are doi ani până va ajunge la speranţa medie de viaţă pentru bărbaţii ruşi. În octombrie, New York Post a publicat zvonuri potrivit cărora preşedintele rus ar fi bolnav de cancer pancreatic.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu