Forumul moldo-american. Ce vor moldovenii să vândă peste ocean

Embed:

Pâine integrală, piese de mobilier, cânepă industrială şi ulei de cânepă sunt doar câteva dintre produsele pe care moldovenii vor să le vândă peste ocean.

Mai mulţi agenţi economici de la noi au venit la întâlnirea cu reprezentanţii unor companii din SUA la forumul moldo-american organizat la Chişinău.

Ion Raţă împreună cu partenerul său de afaceri exportă în Statele Unite utilaje de extragere a uleiului din cânepa industrială. Acum vrea să găsească eventuali importatori americani pentru plantele de cânepă.

"Are seminţe destul de valoroase. Uleiurile sunt foarte solicitate pe piaţa internaţională. Vrem să mergem paralel cu exportul"a spus antreprenorul Ion Rață. 

Firma lui Andrei Domin se ocupă de prelucrarea metalului şi fabricarea pieselor de mobilier. Bărbatul vrea ca obiectele pe care le produce să ajungă şi pe piaţa americană.

"Până acum doar în Moldova am vândut, dar avem intermediari care vând produsele noastre peste hotare. Noi facem piesele, ei le asamblează şi le vând în Europa", a spus Andrei Domin, directorul unei companii de prelucrare a metalului.

Olesea Globa vrea să cucerească Statele Unite cu pâine de la Orhei.

" Pâine integrală, naturală 100%, fără drojdie. Facem după reţeta străbuneilor. Făina este făcută la moara de piatră, ceea ce acum nu se mai găseşte în comerţ. Este un produs benefic sănătăţii, pentru cei care duc un mod de viaţă sănătos, ceea ce acuma practic toată lumea doreşte şi caută", a spus Olesea Globa, antreprenoare.

Oamenii de afaceri americani recunosc faptul că oferta de produse ecologice din Moldova este mai variată decât în Statele Unite.

"Este o oportunitate pentru întreprinderile din Moldova şi agenţii economici de aici să se dezvoltate şi să se extindă. De ce nu, produsele voastre sunt foarte gustoase, calitative, chiar pot să le recomand",  a spus Maria Beghloyan, reprezentanta unei companii americane.

Ministrul economiei Chiril Gaburici este convins că forumul moldo-american va avea rezultate pozitive.

"Noi avem mai multe produse care ar putea ajunge acolo. Vorbim în primul rând de produsele agroalimentare care cu siguranţă au loc pe piaţa americană. Le arătăm cum se lucrează aici, le arătăm produsele noastre. Sperăm să ieşim cu ceva contracte bune din aceste discuţii", a spus Chiril Gaburici, ministrul Economiei.

Cei mai mulţi dintre reprezentanţii celor 16 companii venite la forum sunt interesaţi în primul rând de oportunităţi de investiţii.

"Moldova poate fi un pas în extinderea activităţii acestor companii care sunt în căutare permanentă de resurse umane calificate şi tinere. Ne uităm ca orice investitor de la cadrul legislativ la siguranţă politică. Practic la siguranţa investiţiei noastre", a spus Sorin Preda, reprezentantul unei companii americane.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu