Forumul Economic Mondial din Davos: Cele mai importante probleme ale omenirii, discutate de liderii lumii

Embed:

Forumul Economic Mondial din Davos este în plină desfăşurare. Cei peste trei mii de participanţi printre care lideri de stat sau de guvern, directori de companii şi organizaţii internaţionale, participă la conferinţe, dezbateri şi întâlniri la nivel înalt. O atenţie deosebită a fost acordată schimbărilor climatice. 

Fostul vicepreședinte american Al Gore, un cunoscut activist de mediu, a ţinut un discurs şi a avertizat că omenirea riscă să distrugă planeta.

"Aruncăm 110 milioane de tone de gaze poluante cu efect de seră în stratul subţire de atmosferă care înconjoară planeta, de parcă ar fi o reţea de canalizare. Facem asta în fiecare zi", a spus Al Gore, fost vicepreşedinte american.

Totuşi, deşi participanţii la forum sunt de acord că încălzirea globală pune în pericol omenirea, asta nu i-a împiedicat să vină la Davos cu avioane private. Jurnaliştii prezenţi la eveniment spun că invitaţii au venit în Elveţia cu aproximativ două mii de aparate de zbor.

În cadrul unei conferinţe legate de problema imigranţilor, a venit şi un refugiat din Kenya. El trăieşte de ani de zile, alături de alţi 185 de mii de oameni, într-o tabără instalată într-un oraş din ţara sa natală. Bărbatul a criticat politicile anti-imigraţie din unele ţări occidentale.

"Nu înţeleg de ce oamenilor le este frică să-şi deschidă uşile şi să ne lase să intrăm. Nu suntem animale şi nici criminali. Nu cred că această atitudine este corectă", a declarat Mohammed Hassan Mohamud, refugiat.

O atenţie deosebită a fost acordată şi domeniului financiar. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat că Organizaţia Mondială a Comerţului ar trebui reformată, pentru ca politicile comerciale ale statelor membre să fie mai bine supravegheate.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a vorbit despre războiul comercial dintre Statele Unite şi China.

"Principiile democraţiei vor fi cele care vor sta în următorii ani la baza relaţiilor dintre Statele Unite şi China. Sperăm că viitoarele decizii ale Chinei vor fi în concordanţă cu acest concept", a spus Mike Pompeo, secretar american de stat. 

Forumul Economic Mondial de la Davos se va încheia vineri. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu