FORUMUL ECONOMIC: Lupta împotriva corupţiei va genera un climat investiţional favorabil

Embed:

Ţara noastră are potențial pentru a atrage importante investiţii străine. Iar pentru dezvoltarea durabilă a economiei, autorităţile de la Chişinău trebuie să urgenteze reformele iniţiate şi să implementeze proiecte pentru susţinerea antreprenorilor. Părerile au fost exprimate în cadrul Forumului Economic, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova. 

Reprezentanții mediului de afaceri susţin că pentru crearea climatului investiţional favorabil, autorităţile trebuie să continue lupta împotriva corupţiei şi birocrației.

"Acum avem undă verde pentru a aduce pe piaţă noi tehnologii inovative şi de a fi lideri în implementarea acestora. Analiza a arătat că Moldova, în prezent, beneficiază de condiţii prielnice pentru a fi lider în anumite domenii. Putem să micşorăm numărul controalelor de stat de două ori. Trebuie să excludem interpretarea greşită în ce priveşte plătitorii de TVA, noi trebuie să-i susţinem", a spus Veaceslav Cunev, preşedintele Asociaţiei Companiilor TIC.

Oamenii de afaceri propun schimbarea paradigmei de dezvoltare economică a țării noastre.

"Este important ca Moldova să fie transformată din consumator în exportator pentru că a fost în această poziție prea mult timp. Și bineînțeles, există și provocări, provocări legate de piețele tradiționale. Vorbim aici despre piața Rusiei și în acest sens, Moldova trebuie să se orienteze întotdeauna la căutarea altor unități de export. Asta nu înseamnă că piața Rusiei trebuie să fie neglijată", a spus Thomas Moser, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Iar unii reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, care se ocupă de reformarea climatului investiţional în ţara noastră, au menţionat importanţa faptului că autorităţile de la Chişinău sunt deschise pentru implementarea reformelor.

"Trebuie să menționăm că avem un dialog foarte bun cu Guvernul. Este foarte important pentru mediul de afaceri din Republica Moldova pentru că anual sondajul inspectează și identifică anumite probleme, inclusiv corupția, care persistă. Și lupta împotriva corupției este posibilă doar dacă eliminăm anumite poveri, dacă reducem numărul inspecțiilor și dacă deranjăm mediul de afaceri doar de câteva ori pe an", a opinat managerul de Proiect IFC Reforma Climatului Investițional, Lily Begiashvili.

În cadrul forumului a avut loc şi un master-class prezentat de membrul Consiliului de Experţi în afaceri al Rusiei, Vladislav Jukovski. El a venit cu analiza situaţiei economice din regiune şi s-a referit la relaţiile comerciale ale ţării noastre.

"Trebuie să aveţi o politică multilaterală, orientată de mai mulţi vectori, trebuie să vă intereseze doar ce vă câştigaţi, trebuie să reuşiţi cât de repede posibil de a vă orienta după condiţii externe, care se schimbă. Pe de altă parte, acest proces este prea politizat: dacă mergeţi spre vest, estul se închide. Dar, după cum arată practica, Belorusia oricum va fi deschisă pentru voi", a spus Jukovski.

La Forumul Economic au participat aproape 500 de persoane, printre care oamenii de afaceri, politicieni şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu