Forumul anual de dezbateri privind integrarea europeană are loc la Chișinău. Declaraţiile oficialilor

Embed:

La doi ani de la punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova a înregistrat progrese importante şi se află în direcţia corectă. Opinia a fost exprimată de oficiali moldoveni şi străini, la Forumul anual de dezbateri privind integrarea europeană.  Aceștia au mai adăugat că, pentru a continua reformele, Moldova are nevoie de susţinerea UE.  

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, în aceşti doi ani, Moldova a trecut printr-un şir de crize care au stopat procesul de implementare a acordului, însă instituţiile au reuşit să se mobilizeze.

"Am avut o perioadă în care reformele au stagnat şi chiar implementarea Acordului de Asociere şi a celui de liber schimb a fost încetinită. Cel mai important este că s-a reuşit pe fundalul acestei crize financiar-bancare, a crizei politice şi crizei de încredere să se mobilizeze instituţiile care au avut de suferit şi au slăbit în urma crizelor", a declarat preşedintele Parlamentului, Adrian Candu.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că Bruxellesul este interesat ca Moldova să devină o țară de succes, fapt pentru care autorităţile trebuie să se concentreze pe reforme, pentru a spori investiţiile.

"Am sărbătorit doi ani de la semnarea Acordului de Asociere, vedem primele rezultate. Sunt câteva rezultate în privinţa cărora ne bucurăm. Pot spune că suntem în direcţia corectă. Dacă vorbim despre comerţul cu Uniunea Europeană, acesta este în creştere", a relatat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

Alţi oficiali europeni au spus că Moldova are nevoie de susţinerea UE pentru implementarea reformelor, iar clasa politică trebuie să acţioneze în interesul ţării.

"Moldova are nevoie de stabilitatea politică, bazată pe consolidarea forţelor politice majore, determinate să implementeze reforme. Sperăm că acest proces, în ajunul alegerilor parlamentare, va reconfirma cursul democratic al ţării şi va contribui la stabilizare şi progres" , a specificat viceministru de Externe, Cehia, Jaroslav Ludva.

Forumul este la a patra ediţie şi este organizat de Asociaţia pentru Politică Externă şi Fundaţia Friedrich-Ebert, în parteneriat cu Ministerul de Externe de la Chișinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu