Forțele de Menținere a Păcii în zona de securitate, 26 de ani de la creare. Lesnic: Misiunea trebuie să fie una civilă, cu mandat internațional

Embed:

Autoritățile de la Chișinău vor continua să pledeze pentru schimbarea formatului de menţinere a păcii în zona de securitate de la Nistru. Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, misiunea trebuie să fie una civilă, cu mandat internațional. Declarațiile au fost făcute la Varnița, după ceremonia de aniversare a 26 de ani de la introducerea forțelor mixte de pacificare în zona de securitate. La eveniment, militarii din cadrul Forțelor de Menținere a Păcii au fost premiați cu distincții și diplome.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, susține că formatul de pacificare în zona de securitate va fi discutat la nivel internațional. Potrivit ei, pe viitor autoritățile vor depune mai mult efort ca să fie evitate incidentele de tipul celor din luna iunie, când mai multe blindate a Grupului Operativ al Trupelor Ruse au fost observate pe traseul Râbnița-Tiraspol.

"Noi trebuie să descriem care acum sunt parametrii pentru mandatul internațional și să întreprindem pașii care sunt corespunzători pentru acest mandat internațional. Noi nu ne mai dorim ca acele blindate să se plimbe nestingherit în zona de securitate", a menţionat Cristina Lesnic.

Potrivit conducerii Comisiei Unificate de Control, totuşi formatul actual și-a demonstrat eficiența.

"Trebuie să fie un consens. Însă, dacă nu este pregătit ceva nou și nu este pus pe masă și nu este acceptat, nu se poate de demolat ceea cu ce noi viețuim și 26 de ani apărăm liniștea și pacea în zona de securitate", a precizat Ion Solonenco, copreședintele Comisiei Unificate de Control.

Militarii care fac parte din misiune susțin că sunt mândri de contribuția adusă în menținerea păcii în regiune.

"Îmi place foarte mult aici. Am obținut o experiență enorm de mare lucrând cu efectivul".

"Oprim mașini numai în cazurile în care primim comanda de la șeful militar superior. Fără de a primi o comandă oarecare nu reacționăm în niciun caz".

Din misiunea de pacificare fac parte aproximativ 1300 de militari de pe ambele maluri ale Nistrului, din Rusia și din Ucraina. Acordul privind crearea zonei de securitate și introducerea forțelor mixte de menținere a păcii a fost semnat în anul 1992 de foștii președinți ai Republicii Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu